Начало Водещи България може да се сдобие с 8 медицински хеликоптери

България може да се сдобие с 8 медицински хеликоптери

124
медицински хеликоптери

Министърът на транспорта и съобщенията, Георги Гвоздейков, заяви, че се стремят да увеличат броя на медицинските хеликоптери от шест на осем. Това беше споделено в ефира на БНТ.

Той поясни, че имат договор за шест машини с италиански производител, но съществува опция за добавяне на още две машини. „След разговори с министъра на финансите и министъра на здравеопазването, получихме уверението, че ще бъдат осигурени средства за авансово плащане за още два хеликоптера. Целта ни е да бъдат осигурени осем хеликоптера“, заяви той.

Гвоздейков потвърди, че първият хеликоптер вече е произведен, свален от поточната линия и се подлага на тестове. Според него, българска приемателна комисия ще замине за Италия в средата на декември, а първият хеликоптер ще пристигне в България на 15 януари. Вторият хеликоптер се очаква през юни.

Важно е да се отбележи, че България няма нито един медицински хеликоптер и е единствената държава в Европейския съюз без такъв. Последният хеликоптер беше продаден през 2019 година, което направи спасителните акции в планините и отдалечените райони невъзможни.

Опитите на България да си закупи хеликоптери за спешна медицинска помощ се провеждат от 2020 година и бяха част от множеството правителства на страната. Накрая, усилията доведоха до успех в началото на тази година.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияБорис Бонев: ГЕРБ не ме искат начело на СОС, защото ще извадя “кирливите им ризи”
следваща статияМолебен във всички храмове в страната за здравето на патриарх Неофит