Начало Новини Буркина Фасо експулсира трима френски дипломати за "подривна дейност"

Буркина Фасо експулсира трима френски дипломати за "подривна дейност"

44
Буркина Фасо експулсира трима френски дипломати за "подривна дейност"

Военното правителство в Буркина Фасо експулсира трима френски дипломати по обвинение в подривна дейност, заяви външното министерство на африканската страна, цитирано от Ройтерс. 

Тримата представители на дипломатическата мисия на Франция са обявени за персона нон грата и имат на разположение 48 часа да напуснат страната, пише в изявлението, без да се посочват повече подробности за обвиненията срещу дипломатите. 

Според анонимен източник на Ройтерс те са били изгонени, тъй като са се срещали с представители на гражданското общество. 

Засега френското външно министерство не е коментирало случая. 

Буркина Фасо се управлява от военна хунта, която дойде на власт с преврат през 2022 г. Оттогава настъпи разрив в отношенията на Западноафриканската страна и бившия ѝ колониален владетел – Франция. Уагадугу изгони френските войски, накара Париж да отзове посланика си и прекрати дейността на някои френски медии, припомня Ройтерс.

Международни правозащитни организации обвиняват хунтата в посегателства срещу свободата на словото и сплашване на критици на властта. Същевременно Буркина Фасо продължава да се бори с кризата в сигурността, предизвикана от бойци, свързани с терористичните организации „Ал Каида“ и „Ислямска държава“.

предишна статияУмори ли се Китай от войната на Русия в Украйна?
следваща статияУмори ли се Китай от войната на Русия в Украйна?