Начало Избор на редактора „Булгаргаз“ рязко сваля цената за март

„Булгаргаз“ рязко сваля цената за март

199
природен газ

Директорът на отдел „Търговия с природен газ“ в „Булгаргаз“ Веселин Синабов заяви, че очаква цената на природния газ през март да бъде намалена с около 18% спрямо текущата. Той сподели тази информация по време на заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране, където се разглежда доклад за утвърждаване на цената на газа за март.

През март цената на газа се очаква да достигне около 58 лева за мегаватчас, според Синабов. През февруари цената на газа беше утвърдена на ниво 71,08 лева за MWh, без допълнителни такси.

Той поясни, че в новата цена за март ще бъдат включени и количествата газ от подземното газово хранилище в Чирен, със запазване на компенсационния механизъм от Министерството на енергетиката. Синабов добави, че индексът ТТФ на европейската газова борса е намалял от подаването на заявлението до днес, което означава, че новата цена за март ще бъде по-ниска с около 18% спрямо февруари – около 58 лева за MWh.

Председателят на КЕВР Иван Иванов отбеляза сериозното намаление на цената на ТТФ. Той отбеляза, че месечният индекс на газа е намалял значително, което води до понижена цена.

Относно количествата газ от хранилището в Чирен, Иванов посочи, че компенсационният механизъм е за нагнетените количества газ на висока цена. Този механизъм е изпратен за нотификация в Брюксел и се очаква скорошен отговор.

Заседанието на КЕВР, на което ще се вземе решение по новата цена на газа за март, е планирано за 1 март от 15:00 часа.

Още икономически новини – четете тук

предишна статияПредложението на ГЕРБ: След 2024 година – ротация на 15 месеца, Външно остава за партията до края на мандата
следваща статияГригор Димитров запази 13-ото си място в ранглистата на АТП