Начало Свят Брюксел срещу Брюксел: ЕП ще съди ЕК заради пари за Унгария

Брюксел срещу Брюксел: ЕП ще съди ЕК заради пари за Унгария

54
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на ЕК Роберта Мецола
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на ЕК Роберта Мецола

Европейският парламент (ЕП) се подготвя да постави на съд Европейската комисия (ЕК) поради неясното си решение да освободи милиарди евро за Унгария в края на миналата година, информира „Политико“.

Парламентарната комисия по правни въпроси гласува майната понеделник практически единодушно (16 членове гласуваха „за“, един „против“ и никой не се въздържа) да изведе Комисията пред съда. Евродепутатите считат, че Комисията не е изпълнила задълженията си за защита на парите на данъкоплатците от злоупотреба.

През декември миналата година Комисията отблокира 10,2 милиарда евро от замразените средства на Кохезионния фонд на ЕС, предназначени за Унгария. Парите бяха задържани поради проблеми с правата на човека и правовата държава.

Решението бе взето ден преди срещата на върха на ЕС, където лидерите трябваше да обсъдят нова помощ за Украйна и започването на преговори за присъединяване на Киев – двете действия, които унгарският премиер Виктор Орбан заплашваше да блокира.

Евродепутатите реагираха негативно на решението на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен да освободи средствата, обвинявайки я, че се поддаде на изнудването на Орбан.

Лидерите на парламентарните групи ще се срещнат в четвъртък, за да решат дали да позволят на председателя на Европарламента Роберта Мецола да доведе случая пред Съда на ЕС преди крайния срок на 25 март. Заедно с лидерите на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Зелените, левицата и либералите, „За“ ще гласува и председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер, твърдят информирани източници пред „Политико“.

Представител на ЕК заяви, че при вземането на подобни решения тя е ангажирана с „строги срокове и условия“, а Унгария представи „всички доказателства, които Комисията поиска, за да докаже независимостта на своята съдебна система“. Поради това, ЕК е „под правна задължение да освободи тези средства“.

Още международни новини – четете тук

предишна статияБи било "малко чудо" Давид Алаба да играе на Европейското по футбол, смята треньорът на Австрия Ралф Рангник
следваща статияАНСА: Италиански боен кораб е свалил 2 дрона в Червено море