Начало Новини Британският външен министър изрази надежда, че израелският отговор на иранската атака ще...

Британският външен министър изрази надежда, че израелският отговор на иранската атака ще бъде "колкото умен, толкова и твърд"

64
Британският външен министър изрази надежда, че израелският отговор на иранската атака ще бъде "колкото умен, толкова и твърд"

Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън изрази надежда, че израелският отговор на иранското нападение с ракети и дронове в нощта срещу 14 април ще бъде „колкото умен, толкова и твърд“, предаде ДПА.

Бившият британски премиер направи изявлението си след разговорите в рамките на кризисна дипломация, които той и външната министърка на Германия Аналена Бербок проведоха в Израел преди участието си на срещата на Г-7 на остров Капри в Италия.

Камерън заяви, че по-важните въпроси са освобождаването на израелските заложници, държани в ивицата Газа от радикалната палестинска групировка „Хамас“, редовната доставка на хуманитарна помощ за палестинците в крайбрежната територия и прекратяването на огъня там. 

След срещите с президента на Израел Ицхак Херцог и премиера на страната Бенямин Нетаняху Камерън и Бербок отправиха генерален призив за сдържаност. „Говоря за чиста проява на сдържаност, което е всъщност проява на сила“, каза Бербок.

„Благодаря на нашите приятели за подкрепата – на думи и на дела. Те дадоха редица предложения и съвети, които аз оценявам, но бих искал да дам ясно да се разбере едно – ние ще вземем сами решенията. Държавата Израел ще направи каквото е необходимо, за да се защити“, заяви израелският министър-председател Нетаняху.

„Ескалация на напрежението няма да е от ничия полза“, отбеляза на свой ред Бербок.

предишна статияХИНА: Хърватия отчита повече от 2,5 милиона регистрирани пътни превозни средства през 2023 г.
следваща статияСлужебният премиер Димитър Главчев присъства на прием за държавните и правителствени ръководители преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел