подводно шоу

Британската художничка Сю Остин се занимава с мултимедийно, инсталационно изкуство и презентации, като използва своята инвалидна количка за изучаване на нови модели на движение. Нейното подводно представление бе заснето недалеч от Шарм-ел-Шейх, Египет.

През 2012 година на Остин било поръчано да създаде серия мултимедийни проекти в рамките на Олимпиада на културата 2012, във връзка с Олимпийските и Параолимпийските игри. Резултатът е зрелищно, завладяващо танцово представление и подводно преживяване.

Подводната й инвалидна количка, направена на основата на стандартна количка на Националната служба по здравеопазването, е с добавени пропелери с батерии и подвижни крила за управление на завоите. Остин се надява, че нейната версия на количката ще бъде широко достъпна в центровете за гмуркане в бъдеще, за да стане гмуркането достъпно за хора с всякакави физически особености.

Художничката сподели, че се стреми да открие ярки и мощни способи за преосмисляне на инвалидността и изкуството на инвалидите като „скрита тайна“. Ако тази „тайна“ бъде изследвана и интерпретирана като способност да се види светът по по-различен начин, може да излекува социалната изолация, която смята инвалидите за „различни“ хора.

 

предишна статияГреян джин: хърватският еликсир срещу студа
следваща статияРуската ракета за полет до Луната ще се казва „Енисей“