На снимката: Джереми Корбин

Британската армия разследва във връзка с видеозапис, показващ войници да стрелят по снимка на опозиционния лейбъристки лидер Джеръми Корбин.

26-те секунди от кадри, за които се твърди, че са записани в Афганистан, показват, че четирима военнослужещи стрелят по образа на партийния лидер. Видеото беше разпространено в социалните мрежи.

„Наясно сме с видеоклип, който се разпространява в социалните мрежи – каза говорител на армията – Това поведение е напълно неприемливо и е доста под високите стандарти, които армията очаква. Започна пълно разследване.“

Говорител на Лейбъристката партия заяви:

„Това поведение е тревожно и неприемливо. Ние имаме доверие в Министерството на отбраната да разследва и да действа по този инцидент“.

Британската Прес асосиейшън заяви, че е разбрала, че войниците са стреляли с муниции от несмъртоносно восъчно вещество, вместо с метални куршуми, по изображението на Корбин. Според медията инцидентът се е случил през последните няколко дни, а участващите в случката бойци са от парашутен полк.

Случката е в комплекс в Кабул, където персоналът практикува обучение на охранители за защита на важни лица, твърдят от Скай Нюз.

„Ако това е автентично, това е неприемливо“, каза в Туитър Тобиас Елууд от министерство на отбраната и обеща да провери нещата.

Корбин, 69-годишният ляв политик, е недолюбвана фигура сред много британски консерватори и десни, които го наричат марксист.

По ниските етажи на британската политика в продължение на четири десетилетия, той неочаквано пое контрола над Лейбъристката партия през 2015 г. .Провъзгласен за пацифист, Корбин обеща да превърне „разрешаването на конфликти и правата на човека“ в централната част на външната политика на Великобритания, ако поеме властта.

предишна статияОт 140 години София е столица на България
следваща статияКийн и Матюиди жертви на расизъм в Каляри