Начало Спорт Борусия Дортмунд елиминира ПСЖ и се класира за финала на Шампионската лига

Борусия Дортмунд елиминира ПСЖ и се класира за финала на Шампионската лига

29
Борусия Дортмунд елиминира ПСЖ
Снимка: БТА

Борусия Дортмунд успя да победи Пари Сен Жермен с 1:0 в реванш мача от полуфиналите и се класира за финала на Шампионската лига. Германският отбор спечели и първият двубой със същия резултат и ще играе за трофея на „Уембли“ на 1 юни срещу победителя от Реал Мадрид и Байерн Мюнхен. Мачът между тях завърши 2:2, а втората среща е утре от 22:00 часа на „Сантяго Бернабеу“, съобщи БТА.

Единственото попадение беше на Матс Хумелс в 50-ата минута след ъглов удар от Юлиан Бранд. В 77-ата минута вторият гол на Хумелс беше отменипоради засада.

Домакините имаха свои шансове, но не успяха и четири пъти уцелиха гредата на вратата на гостите.

Треньорът на ПСЖ Луис Енрике включи Лукас Бералдо в защитата. На 20-годишния бразилец му липсваше опит, но той беше предпочетен пред Шкриняр и Данило. Бералдо замени Люка Ернандес, който беше контузен. Килиан Мбапе беше от ляво в атаката на ПСЖ.

Никлас Фюлкруг беше върха на нападението на Борусия Дортмунд, а зад него играеха Джейдън Санчо, Юлиан Бранд и Карим Адейеми.

През първото полувреме имаше много добри възможности пред двете врати, но Мбапе и Адейеми не успяха да използват шансовете си.

Втората част започна с пропуск на Уорън Заир-Емери за домакините.

Той беше непрекрит след центриране от корнер, но не успя да уцели вратата от няколко метра.

В 50-ата минута Борусия отново стигна до ъглов удар, където Хумелс се изправи в наказателното поле и откри резултата с глава.

В 61-ата Нуно Мендеш изстреля към вратата на гостите, но ударът му удари гредата. След това Хумелс извърши нарушение срещу Дембеле на границата на наказателното поле. Домакините се надяваха на дузпа, но съдията награди само свободен удар. Асенсио изпълни, но топката удари в стената.

В 77-ата минута гол за Борусия бе отменипоради засада. Хумелс стреля с глава отновопо центриране от ъгъла и попадението бе анулирано.

В 86-ата минута Пари Сен Жермен удари гредата за трети път. Топката достигна до Мбапе, който беше сам в наказателното поле, но ударът му удари страничния стълб. Две минути по-късно парижани уцелиха четвърта греда. Витиня изстреля от разстояние, но топката отново удари гредата.

Борусия Дортмунд се класира за финала на Шампионската лига за трети път в историята си.

Досега германците имат една победа и една загуба във финалите – през 1997 година триумфираха срещу Ювентус, а през 2013 година загубиха от Байерн Мюнхен.

ПСЖ не успя да спечели нито един от шестте си мача от полуфиналите в турнира след пораженията си от Милан през 1995 година и Манчестър Сити през 2021 година.

Вижте още спортни новини тук