Начало Новини Борусия Дортмунд елиминира Пари Сен Жермен и се класира за финала на...

Борусия Дортмунд елиминира Пари Сен Жермен и се класира за финала на Шампионската лига по футбол

94
Борусия Дортмунд елиминира Пари Сен Жермен и се класира за финала на Шампионската лига по футбол

Борусия Дортмунд победи като гост Пари Сен Жермен с 1:0 в среща-реванш от полуфиналите и се класира за финала на Шампионската лига по футбол. Германският тим спечели и първия двубой със същия резултат и с общ 2:0 ще спори за трофея в най-престижния европейски клубен турнир на „Уембли“ на 1 юни с победителя от другата двойка между Реал Мадрид и Байерн Мюнхен. Те завършиха 2:2 в първия мач, а втората среща е утре от 22:00 часа на „Сантяго Бернабеу“.

Единственото попадение в мача отбеляза Матс Хумелс с глава в 50-ата минута след отлично изпълнение на ъглов удар от Юлиан Бранд. В 77-ата минута втори гол на Хумелс беше отменен заради засада.

Домакините също имаха своите възможности, но нямаха късмет и четири пъти уцелиха гредите на вратата на гостите.

Треньорът на Пари Сен Жермен Луис Енрике избра Лукас Бералдо в центъра на защитата. На 20-годишния бразилец му липсва опит на най-високо ниво, но той беше предпочетен пред бившия бранител на Интер Милан Шкриняр и Данило, които бяха на резервната скамейка. Бералдо замени защитника на Франция Люка Ернандес, който скъса връзка на коляното през миналата седмица. Килиан Мбапе беше отляво в атаката на ПСЖ с Гонсало Рамос и Усман Дембеле.

Никлас Фюлкруг започна на върха на нападението на Борусия Дортмунд, след като се разписа в първия мач, а зад него действаха Джейдън Санчо, Юлиан Бранд и Карим Адейеми. 

През първото полувреме имаше няколко много добри положения и пред двете врати, но пропуски направиха Мбапе и Адейеми.

Втората част започна с пропуск на Уорън Заир-Емери за домакините. Той се оказа непокрит след центриране от корнер, но от няколко метра уцели левия страничен стълб.

В  50-ата минута Борусия стигна до ъглов удар, а бранителите на домакините не опазиха Матс Хумелс, който се извиси в наказателното поле и с глава откри резултата. 

В 61-ата Нуно Мендеш отправи силен удар към вратата на гостите, но уцели гредата. Малко след това Хумелс направи нарушение срещу Дембеле на границата на наказателното поле. Домакините помислиха, че ще получат дузпа, но главният съдия Даниеле Орсато даде само пряк свободен удар. Асенсио застана зад топката, но стреля в стената от играчи.

В 77-ата минута гол за Борусия беше отменен. Бранд центрира пак от корнер, Хумелс стреля с глава и прати топката в мрежата, но бе отсъдена засада и попадението не беше зачетено.

В 86-ата минута Пари Сен Жермен уцели гредата за трети път. Топката стигна до Мбапе, който бе оставен сам в наказателното поле, но след неговия удар топката удари напречния стълб. Две минути по-късно парижани удариха четвърта греда, като този път топката беше изстреляна от Витиня от дистанция.

Борусия Дортмунд за трети път в историята си се класира за финала в Шампионската лига. До този момент германците имат една победа и една загуба, след като през 1997 година триумфираха след успех над Ювентус с 3:1, а през 2013-а загубиха от Байерн Мюнхен с 1:2. 

ПСЖ не успя да спечели нито един от всичките си шест мача от полуфиналите в турнира след двете поражения от Милан през 1995-а и от Манчестър Сити през 2021 година.