Начало Водещи Борисов отново критикува Денков, този път за Шенген, в който ГЕРБ не...

Борисов отново критикува Денков, този път за Шенген, в който ГЕРБ не можа да ни вкара 12 години

114
Бойко Борисов

Бойко Борисов. Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път разкритикува премиера Денков, този път заради вчерашното му изказване, че България и Румъния ще се присъединят към Шенген по въздух и вода.

Чрез инстинкта си на дългогодишен политик, и чрез завидното си медийно присъствие, Борисов пренебрегва факта, че в продължение на 12 години той и неговите правителства не можаха да се справят с Австрия и Нидерландия, които упорито налагаха вето на двете страни за шенгенското пространство. За сметка на това, само за 6 месеца от управлението на премиера Денков, вчера се разбра, че България и Румъния ще влязат в Шенген по въздух и море още през март 2024 г. С това, първата голяма крачка вече е направена.

По Коледа ставали чудеса: Шенген по въздуха е крачка, а следващите предстоят

Както знаем, ГЕРБ много обичат да прегръщат успехите, но изобщо не им харесва да се споменава за провалите им. А невлизането на България в Шенген в продължение на 12 години е точно това – провал, за който обаче рядко се споменава. Напротив – Борисов и ГЕРБ сега по всякакъв начин се опитват да омаловажат огромният напредък, който беше постигнат за изключително кратко време.

Днес от Стара Загора, лидерът на ГЕРБ обяви, че вчерашните изказвания за подкрепа на Австрия са били прибързани.

„В Брюксел важи правилото „докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. Тук малко младостта и опита в управлението изиграха лоша шега и в Румъния, и в България. Всъщност един огромен труд, който и Министерски съвет, и Народното събрание, и ние с Кирил Петков в комисията извършиха, в момента е подложен на доза съмнение или дава се възможност да се появят и негативни коментари. Да се надяваме, че днес до обед, ако не се случи да получим документа, образно казано, защото всичките изявления без документ, аз и снощи го казах, не е добро в дипломацията. Никога не се прави така, но няма смисъл да се връщаме назад. Ако не стане до днес, ще отидем януари. Януари е доста близко до изборите в Австрия, затова полагаме всички усилия. Зад сцената, в Европа това се казва консултации, се провеждат страшно много консултации“, каза Бойко Борисов – лидер на ГЕРБ.

Вчера пък, по време на на брифинг в МС, посветен на приемането на България и Румъния в Шенген, външната ни министърка Мария Габриел по неясни за обществото причини, благодари лично на Бойко Борисов за нещо, което той не можа да постигне 12 години, но пък явно си е заслужил благодарност.

Въпреки непрестанните критики и на Борисов, и на хора от ГЕРБ, политическите анализатори у нас определят влизането в т.нар. „въздушен Шенген“ за огромна победа.

„Тази първа стъпка на приемането на България в Шенгенското пространство е много важна. Това означава, че България изпълнява стриктно своите задължения. Другото важно е, че България убеди Нидерландия, че наистина се води борба с корупцията. Всичко това се дължи на работата на кабинета „Денков“, посочи директорът на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева пред NOVA.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПо Коледа ставали чудеса: Шенген по въздуха е крачка, а следващите предстоят
следваща статияАНКЕТА: Кое е най-важното вътрешнополитическо събитие за 2023 г.?