Начало България Бойна машина събра погледите в центъра на София

Бойна машина събра погледите в центъра на София

1857
машина

Любители на военните технологии имат възможността да се запознаят със способностите на бойната машина Patria AMV 8×8. Жителите и гостите на София могат да направят това днес на пл. „Ал. Батенберг“, където машината е изложена и да я разгледат отвън и отвътре.

За машината финландските производители от Patria разказват, че тя е изключително полезна, защото лесно може да се модифицира от бойна машина за пехотата в бронетранспортьор, командно-щабна машина, минохвъргачка, санитарна, ремонтна машина и други.

„Patria AMV 8×8 е доказала своите способности в областта на мобилността, защитата на личния състав и огневата способност да поразява цели. Бойната машина е използвана в реални бойни действия в Афганистан и Чад“, разказва Янне Реколайнен, вицепрезидент „ключови клиенти“ на финландската компания.

Машината е оборудвана с 30-милиметрова оръжейна система и има възможността да плава без предварителна подготовка, защото е амфибия.

„Бойната машина е предназначена за бойни действия, но също може да се използва в помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Способността да плава без предварителна подготовка ѝ дава възможност да бъде използвана при наводнения. Може да се носи и голям полезен товар и да оказва помощ на населението“, смята вицепрезидентът на Patria.

Към момента машината се използва в 7 държави – Швеция, Финландия, Полша, Словения, Хърватска, Южноафриканската република и Обединените арабски емирства.

От финландската компания смятат, че машината е добро решение за модернизация на Българската армия и предлагат местно производство.

„Имаме огромен опит в трансфер на технологии, което означава точно това – местно производство, изнасяне на производството в държавата.

В четири от тези седем държави избраха именно това – да се произвеждат машините им локално, а не просто да ги купят. Ние ще направим именно такова предложение на българската държава, да се произвежда машината тук.

Освен работните места, ще се развие отбранителната индустрия, а крайният продукт България ще може да го изнася за чужди държави като български“, разказа още вицепрезидентът Янне Реколайнен.

предишна статияКак изглежда „Ферари” за 70 милиона долара
следваща статияБалът на живота събра много звезди във Виена