Йоан Кръстител

Депутатите, всички онези, които подкрепят конвенцията, „веднага да бъдат отлъчени от църквата“. ?Премиерът Бойко Борисов е заплашен „да не стъпва в храм“. Наказанията обяви архимандрит Дионисий пред Нова телевизия като заплаха за всички, които са „за“ ратификацията на Истанбулската конвенция. Дионисий оглавява отдел „Богослужебен“ в Светия синод.

В България има протестърски дух, в който винаги трябва да има настроение спрямо всичко, което е здравомислещо. Ние живеем в постнеолиберален свят и има една такава либерална плеяда, направо сган, която ни блъска към всякакви подобни глупости. Тази постнеолиберална плеяда, няма да я нарека така, а ще я нарека сган, защото знам тя какво причинява според мен и всеки един здравомислещ християнин, разясни архимандритът.

Архимандрит Дионисий обори и факта, че повечето държави в ЕС са подписали и вече ратифицирали конвенцията, а обединена Европа почива на християндемократически ценности:

Защо ще казваме, че има християндемократически ценности, при положение, че една християндемократическа Германия все още държи един канцлер, който е в служебен статус и твърде сериозно трябва да помислим трябва ли да приемаме всичко, което идва от този свят, защото той е притиснат между няколко континента – Азия, Африка и Америка, и вече няма къде другаде да се капсулира, освен в собствените си институции на неолиберализма и неговите постлиберални изрождения, каза човекът на Светия синод.

И още:

Целият замисъл на тази конвенция е тези държави, които сме присъединени, за да сме пазар на западния свят – имам предвид Западноевропейския свят – за да можем да получаваме храни с прекрасни консерванти, така че да се налага и на гробищните власти да разсъждават върху това не е ли необходимо да се удължи периодът, когато трябва втори човек да бъде положен в един и същи гроб, защото не можем и да се разлагаме – до такава степен са стигнали нещата, но ние всичко от този свят ще приемем само защото тук в правителството има схващане, че който плаща и поръчва музиката, всички ще танцуват според него, коментира духовникът.

На въпрос какво трябва да предприеме Светия синод, ако все пак конвенцията бъде приета, последва отговор:

Ако БПЦ получава пари за храмове от един министър-председател, който в храм, в Свети Стефан в Истанбул, подарява евангелие, как същият този човек може после да влезе в храм, след като една такава истанбулска работа ще приеме, а в самия Истанбул тя е крайно неприемлива….Очаквам Светият синод да действа наистина по-остро. Първо Министерският съвет трябва да бъде в една забрана да посещава храмовете на Българската православна църква, ако не си изтегли предложението за ратификация. Премиерът, министри…всички….

„Що се отнася до народното представителство – тези, които си позволят да гласуват това нещо, би следвало веднага да бъдат отлъчени от църквата“, бе още по-категоричен на финала архимандритът.

 

дритът.

предишна статия153 училища в принудителна ваканция заради грипа
следваща статияСлед 40 години чакане, Мини Маус получи звезда на Алеята на славата (ВИДЕО)