Йоан Кръстител

Българската православна църква не се интересува от коронавируси и такива дребнотемия и няма да промени плановете се за Великденските богослужения, бе съобщено днес. С оглед на прогнозата на специалисти, че пикът COVID-19 може да дойде чак през септември, в близкия месец и половина ситуация едва ли ще се промени към добро. На БПЦ обаче не й пука, защото Господ ни пази, и както изглежда, ще поощри миряните да напълнят църквите по Великден и да си дишат един на друг в лицата, с което ще демонстрира вековната си мъдрост, за разлика от останалите институции, които се чудят как да убедят хората известно време да стоят по-изолирани.

Вярата е най-важна и с това свое решение БПЦ доказа какво имат предвид старите хора с поговорката „не се прави на по-християнин от папата“ /която в някои краища е по-точно формулирана като „не си по-католик от папата“/.

Папата си прави молитвите и аудиенциите онлайн, но БПЦ, по всичко личи, ще демонстрира по-голяма вяра от него и ще се осланя на Божествената милост по Великден за защита срещу коронавируса. Тя от тази позиция действаше и при посещението на папа Франциск и не стана нито по-симпатична, нито по-полезна, нито по-авторитетна, като го посрещна с половин уста.

От гледна точка на чистата вяра може и да е правилно да се осланяш само на Бог. Но исторически практиката показва друго. Лекуването с молитва дава по-слаби резултати от това с лекарства. При това много. Детският кръстоносен поход дори не стигна до Божи гроб, камо ли да го превземе за християните. Светият кръст сам по себе си не е помогнал в битка, ако няма воини да я спечелят. Изобщо, както е рекъл народът, Господ дава, ама в кошара не вкарва.

Така че като прост мирянин аз си мисля – абе ние да си вземаме мерките, пък Господ, като рече, всичко ще е наред. Пък дано е наред и за тези, дето не им пука и не се пазят.

Защото е казано: Не изпитвай Отца си! А май това правим, ако продължаваме да сме по-християни от папата. Начело с БПЦ.

предишна статияСривът в цените на петрола обърква колонизаторските планове на Путин
следваща статияЕдин го очаква чудесен ден, а друг да се стяга по финансивите въпроси