пари

Най-богатите хора на Земята загубиха 511 милиарда долара тази година, след като рекордните продажби от първата половина бяха заличени от поредица надути пазарни продажби, съобщава „Блумбърг”.

Световното търговско напрежение и тревогите за рецесия в САЩ доведоха до свиването на пазарите в края на годината, оставяйки 500-те най-богати хора в света с комбинирана нетна стойност от 4,7 трилиона долара. За сравнение, в началото на годината богатството им се числеше на 5,6 трилиона долара.

Дори Джеф Безос (основателят на Amazon – бел.ред), който записа най-големи печалби тази година, не беше подминат от нестабилността. Неговото богатство достигна до 168 милиарда долара през септември, при печалба от 69 милиарда долара, но после се срина с 53 милиарда долара (повече от пазарната стойност на „Форд Моторс”). Той ще завърши годината със 115 милиарда долара.

Джеф Безос
на снимката: основателят на Amazon Джеф Безос

Все пак Безос имаше по-добра година от Марк Зукърбърг – създателят на „Фейсбук”, който загуби 23 милиарда долара, мятайки се от криза на криза.

Марк Зукърбърг
на снимката: основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг

Американските милиардери в списъка на „Блумбърг” – 173-ма – загубиха общо 5,9% от богатствата си и ще приключат 2018-та с 1,9 трилиона долара общо състояние.

АЗИЯ

Дори азиатската машина за правене на пари се сблъска с много проблеми тази година. 128-те милиардера загубиха общо 144 милиарда долара през тази година.

В Китай най-много пари загуби легендарният основател на „Уанда” (Wanda) Уанг Джианлин. Неговото състояние се е стопило с 11,1 милиарда долара.

Уанг Джианлин
на снимката: основателят на „Уанда” (Wanda) Уанг Джианлин

Въпреки това, богаташите в Азия се увеличават всяка година. „Блумбърг” добави 39 нови членове в списъка си.

Годината в Близкия изток също беше турбулентна. Нищо, че милиардерите, арестувани от саудитския принц Мохамед бил Салман, бяха освободени, страхът от мощта на престолонаследникът малко охладиха саудитската икономика

Най-богатият човек в Саудитска Арабия – принц Ал-Уалид бин Талал, който беше освободен през март след 83 дни в супер луксозния затвор, загуби 3,4 милиарда долара. Неговото богатство се е стопило с 60% от 2014-та насам.

принц Ал-Уалид бин Талал
на снимката: принц Ал-Уалид бин Талал

ЕВРОПА

От основателят на „Зара” Аманцио Ортега до бившия италиански премиер Силвио Берлускони, много от европейските милиардери видяха как богатството им намалява. Германското семейство Шефлер, главен акционер в компанията за производство на гуми „Континентал”, загубиха голяма част от печалбите си. Георг Шефлер и майка му са назад със 17 милиарда долара.

Георг Шефлер
на снимката: Георг Шефлер

И руските милиардери не успяха да запазят богатството си, най-вече заради намаляването на цените на петрола, кризата с Украйна и санкциите.

25-те най-богати хора в Руската Федерация общо са загубили 255 милиарда долара. Алуминиевият магнат Олег Дерипаска, който попадна под ударите на американските санкции, се лиши от 5,7 милиарда долара и изпадна от списъка на „Блумбърг” за 500-те най-богати хора на Планетата.

Олег Дерипаска
на снимката: Олег Дерипаска

Не така обаче стоят нещата за Леонид Михелсон, Генади Тимченко и Вагит Алекперов. Тримата добавиха в активите си общо 9 милиарда долара. Тимченко, който влезе в списъка със санкциите още през 2014г., успя да увеличи богатството си с 27%.

Леонид Михелсон
на снимката: Леонид Михелсон

Броят на жените в класацията на „Блумбърг” се увеличи с 1 – до 66. Денис Коутс, основателката на онлайн букмейкъра Bet365 Group Ltd.

 

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.

предишна статияТомас Фрам: За да изобразиш действителността, е важно да покажеш това, което се премълчава
следваща статияПосланията на САЩ, са в унисон с българския национален интерес