летният сезон

В началото на миналото десетилетие, еврозоната беше изправена пред голям проблем. Много от европейските граждани смятаха, че плащат несправедливо за грешките на Гърция.

С отшумяването на първата вълна от коронавирус, идва ред на гръцкия народ да се чувства ощетен.

Справи се добре с пандемията

Страната бе сред отличничките в овладяването на пандемията сред държавите от Европейския съюз, благодарение на правилните решения на правителството. В страната има едва 185 регистрирани смъртни случаи при население от 10,7 млн. души – или 17 починали на 1 милион население. Испания и Италия имат съответно 578 и 560 смъртни случаи на милион.

Свиване на икономиката

И все пак гръцката икономика пострада също толкова, колкото и останалите в ЕС. Европейската комисия предполага, че БВП на Гърция ще се свие с 9,7% тази година, а на Италия с 9,5% и Испания – 9,4%. Очаква се обаче гръцката икономика да се възстанови по-бързо, в сравнение с Италия и Испания.

Големият спад в приходите тази година се дължи на факта, че страната е силно зависима от туристическия си сектор. А очакванията за този сезон не са особено обнадеждаващи.

Зависимост от туризма

Правителството обаче смята, че доброто овладяване на коронавирусната инфекция ще бъде още по-добра реклама за страната като безопасна туристическа дестинация.

Успехът на летния сезон обаче зависи много и от положението в другите държави. Увеличените случаи на Балканите принуди Гърция да отложи „отварянето си” с още няколко дни, освен за България. Някои от летищата в страната вече са отворени, но оказва се, полети няма.

Правителството предприе и доста скъпи спасителни мерки, включително заеми за малките и средните предприятия, въведени бяха и мерки за подпомагане на бизнеса и работниците. Мицотакис се надява, че това ще ускори връщането към нормалността.

Репутацията ѝ се подобрява

Освен това, репутацията на страната се подобрява. Една от причините да няма инвестиции в Гърция бяха очакванията, че страната ще се справи по-зле от другите. Но скептицизмът вече започва да избледнява. Миналата година индексът на борсата в Атина беше най-добрият в света – знак за нарастващо доверие в реформаторската администрация на Мицотакис.

Сега доходността по 10-годишни облигации на Гърция е по-ниска от тази на Италия, отчасти благодарение на решението на Европейската централна банка да включи дълга на страната в своята програма за количествено облекчение.

Гърция все още има сериозни проблеми. Съотношението на държавния дълг към БВП е най-високото в еврозоната и е сред най-високите в света.  Тазгодишната рецесия и увеличените разходи ще допринесат за влошаване на ситуация.

Финансовата система на страната бавно се подобрява благодарение на стартирането на Project Hercules – програма за държавните гаранции. Но делът на лошите кредити все още е 40,6% от общото кредитиране през декември. Въпреки че дългогодишната икономическа криза гарантира, че оцелелите компании са устойчиви, Covid-19 ще доведе до повече фалити, увеличавайки неволите на кредиторите.

Гърция не е сама

И все пак, този път Гърция не е сама. Дългът ще се увеличи сред всички държави в еврозоната, както и необслужваните заеми.

Затова Европа започна да измисля по-креативни решения. Те включват мащабната схема на ЕЦБ за закупуване на активи и предложената от ЕС програма за възстановяване в размер на 750 милиарда евро (845 милиарда долара), съставена от заеми и безвъзмездни средства за подпомагане на най-засегнатите страни.

Усещането, че гръцките активи са на дъното в еврозоната изчезна, но в несигурният свят, в който живеем, ще бъде много трудно Атина да остане изолиране от всички останали проблеми.

предишна статияНе искам да помагам на наглеци като онези, които съсипаха Алепу
следваща статияОтново променливо, но топло време и днес