Ухан

Решението на Китай да блокира град Ухан може да е предотвратило над 700 000 случая на COVID-19 чрез ограничаване на разпространението на коронавирус, показва проучване, публикувано в списание Science.

Драстичните китайски мерки за контрол през първите 50 дни от епидемията осигуриха на други градове в цялата страна ценно време за подготовка и инсталиране на собствени ограничения, се казва в проучване на изследователи от Китай, САЩ и Великобритания.

Ухан

До 50-ия ден на епидемията – 19 февруари – в Китай имаше 30 000 потвърдени случая, заяви сътрудникът от Оксфорд Кристофър Дай, един от авторите на списанието.

„Нашият анализ предполага, че без забраната за пътуване на Ухан и националната спешна реакция до тази дата щеше да има повече от 700 000 потвърдени случая на COVID-19 извън Ухан“

, се казва той в съобщение до пресата.

„Изглежда, че мерките за контрол на Китай действат, като успешно прекъсват веригата на предаване – предотвратявайки контакта между инфекциозни и податливи хора.“

Изследователите са използвали комбинация от доклади за случаи, информация за общественото здраве и проследяване на местоположението на мобилните телефони, за да проучат разпространението на вируса.

Проследяването по телефона предостави „завладяващ“ нов поток от данни, заяви друг от авторите на доклада, професорът по биология в Пен Отар Бьорнстад.

Периодът от време, който е изследван, обхваща най-големия празник на Китай, Китайската Нова година.

„Изследователите успяха да сравнят моделите на пътуване в и извън Ухан по време на разпалване на епидемията с данни за мобилни телефони от два предишни пролетни фестивала“

, каза Бьорнстад.

„Анализът разкри драстично намаление на движението след забраната за пътуване от 23 януари 2020 г. Въз основа на тези данни бихме могли да изчислим и вероятното намаляване на случаите, свързващи Ухан с други градове в Китай.“

Блокадата на Ухан забави пристигането на вируса в други градове, показа техният модел, като им даде време да се подготвят, като забрани публичните събирания и затвори местата за забавление, наред с други мерки.

Почти половината от човечеството вече е принудено да стои вкъщи, за да ограничи разпространението на вируса и това сега е напълно нормално действие.

Но когато Пекин за първи път затвори Ухан преди повече от два месеца, решението се разглежда като драматична ескалация в борбата с инфекцията.

Тъй като ограниченията в града бавно се премахват и животът се връща към нормалния си ритъм, въпросът за Китай и други страни по света е какво ще се случи, след като ограниченията отпаднат.

Източник: AFP

 

предишна статияВсички депутати ще бъдат подложени на тестване за коронавирус
следваща статияЕС осигурява средства за спешно разработване на ваксини и методи на лечение