коронавируса Ухан

Китай съобщи, че няма нови смъртни случаи в страната от коронавирус, за първи път от началото на кризата. Но Би Би Си посочва, че все още има много въпроси, на които няма отговор и не е ясно дали може да се вярва на информацията от китайските власти.

От месеци, всяка сутрин около 3:00 часа властите в Китай публикува данните за разпространението на вируса в страната и по света. Към 7 април са регистрирани 81 740 случая и 3 331 смъртни случая.

Страната, в която първо се появи вирусът, бе поздравена от световните лидери за начина, по който се е справила с кризата. Генералният директор на Световната здравна организация поздрави Китай, че толкова бързо откриха заразата и „ангажимента си за прозрачност“. Но въпреки топлите думи на СЗП, съществуват значителни и постоянни съмнения относно официалната статистика, публикувана от китайските власти и твърденията за успех.

Миналата седмица министърът на британския кабинет Майкъл Гоув каза, че „някои от репортажите от Китай са били неясни по отношение на мащаба, естеството и инфекциозността на вируса“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също заяви миналата седмица, че докладваните смъртни случаи и на заразените изглеждат непълни. И от известно време американските законотворци обвиняват Китай в прикриване на истинските мащаби на епидемията.

С нарастването на случаите в целия свят – САЩ вече надминаха официалните данни от Китай – някои изглежда търсят отговор на въпроса защо в страната има толкова малко случаи. Нараства безпокойството, че Пекин не е бил напълно честен, споделяйки информацията за броя на заразените и смъртните случаи.

Това недоверие отчасти има исторически обяснения, а от друга страна тази липса на яснота неизбежно поражда недоверие.

Китай има лоша репутация, когато говорим за съобщаване на официални данни. Това важи с особена сила за данните за нейната икономика – ключовият показател за напредъка на страната и управляващата комунистическа партия. За разлика от повечето страни, данните за тримесечния БВП на Китай се смятат по-скоро за ориентир, отколкото за точно отражения на реалните икономически резултати.

Преди тази пандемия, правителството се стремеше към 6% ръст през 2020г. От години прогнозата почти винаги е постигната, без почти никакви разминавания. Но има малко икономисти, извън Китай, които вярват на това. Нито една сравнима икономика няма числа, които да са толкова подозрително последователни.

Влиянието на комунистическата партия зависи до голяма степен от постигането на прогнозните цели, дори те реално да не бъдат постигани.

Според някои експерти реалният икономически растеж на Китай е на половина от посочения от Пекин. В миналото, някои независими анализи, използващи цифрите от отделните провинции, показват, че БВП е по-нисък от официално обявения.

И щом една държава може да бъде обвинявана, че манипулира данните си за БВП, то какво остава за едно заболяване като коронавируса.

Знаем, че този вирус тръгна да се разпространява в Ухан през декември 2019 г. Но не е тайна, че Китай наистина прикрива своето съществуване, степента и тежестта си в ранните етапи.
Кметът на Ухан отдавна призна, че има в началото на януари, когато са били потвърдени 100 случая и 23 януари, когато бяха въведени ограничения за целия град.

Китай докладва за вируса на СЗО на 31 декември. Но също така знаем, че през това време лекар, който се опита да предупреди колегите си за епидемия от вирус, подобен на Сарс, беше посетен от полицията.

Д-р Ли Венлианг и други негови колеги бяха принудени да замълчат. По-късно д-р Ли почина от Covid-19.

Преди няколко седмици – по времето, когато президентът Си Дзинпин направи първото си посещение в Ухан – нямаше нови потвърдени случаи на вируса в цял континентален Китай, с изключение на провинция Хубей.

Проф. Бен Коулинг от Училището по обществено здраве на университета в Хонконг каза пред Би Би Си, че според него данните, отчетени през това време, са „точно представяне на докладите на местно ниво“.

Но критиците казват, че ключовата дума там са „доклади“.

По времето на посещението на президента Си, японската агенция Kyodo News съобщи за притесненията на анонимен лекар, който заявил, че той и неговите колеги са били инструктирани да не споменават за нови случаи, извън официалните номера.

Така че доколко данните на Китай са верни, не е много ясно.

предишна статияДядо Гаврииле, ти четеш ли Библията?
следваща статияДуейн Джонсън-Скалата: Много исках ролята на Джак Ричър