На снимката: Кириакос Мицотакис

Гръцката партия „Нова демокрация” спечели изборите в страната. Новият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че страната отново ще „вдигне гордо глава”.

След като „Нова демокрация” победи в неделя, Мицотакис каза, че ще почете надеждите на гръцкия народ. Победата идва четири години, след като лявата партия на Алексис Ципрас пое властта с обещанието, че идва краят на строгите икономии.

Но избирателите започнаха да обръщат гръб на „Сириза”, след като правителството прие строги фискални мерки в замяна на международния спасителен план.

Безработицата и свиващата се икономика допълнително свиха подкрепата за Ципрас и неговата партия. На изборите „Сириза” стана втора политическа сила с едва 31,53% от гласовете, според официалните данни.

Междувременно „Нова демокрация” спечели 39,85%, което им дава категорично мнозинство, тъй като победителят ще получи 50 допълнителни места в парламента. Мицотакис – син на бившия премиер Константинос Мицотакис – каза, че резултатът му дава силен мандат за промяна. Той добави, че ще бъде министър-председател на всички, защото „гърците са твърде малко, за да останат разделени”.

Новоизбраният премиер, който положи клетва днес, обеща по-ниски данъци, приватизиране на обществените услуги и да предоговори споразумението с гръцките кредитори, което ще позволи повече средства да бъдат реинвестирани в страната.

„Искам да видя този народ да просперира. Искам да видя децата, които са напуснали страната, да се връщат”, каза той пред привърженици.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави Мицотакис за „убедителната си победа”.

ТВЪРДЕ МНОГО ОБЕЩАНИЯ

През 2015г. Алексис Ципрас олицетворяваше промяната. По време на митингите си левият популист обеща да разруши спасителната програма на Гърция и да сложи край на строгите икономии. Но безнадеждно се провали.

Под натиск на Европейския съюз, контролът върху капитала на банките и заплахата от Грегзит – отказването от еврото – той беше принуден да направи обратен завой, подписвайки третият спасителен транш от 89 млрд. евро и да се съгласи на повече икономии.

С настъпването на ерата на Мицотакис, един от най-емблематичните леви европейски лидери ще напусне политическата сцена.

Но Ципрас ще остане в опозиция и ще изчака, за да се възползва от всяка грешка на новия гръцки лидер.

„Днес, с високо вдигната глава, приемаме присъдата на хората. За да доведем Гърция до мястото, на което е днес, трябваше да вземем някои трудни решения на политическата сцена”, каза Ципрас.

Избирателната активност беше около 57% – една от най-ниските стойности от десетилетия.

Гласуването е задължително в страната, въпреки че, правилото не се прилага.

КАКВО СЕ СЛУЧИ С ПОДКРЕПАТА ЗА СИРИЗА?

Министър-председателят Ципрас свика предсрочните избори след поражението на местния и европейския вот през май. Той се надяваше, че ще победи „Нова демокрация”, като в кампанията си той обещаваше да се справи с политиката на строги икономии, която от години тегне над  гърците.

Все пак след няколко месеца, той бе принуден да приеме трудните условия в замяна на третия международен спасител план на Гърция.

В резултат на това в партията му имаше бунт, а Ципрас трябваше да свика нови избори, които спечели.

Мицотакис обаче успя да спечели подкрепата на гърците, казвайки, че икономическото подобрение в страната е твърде бавно. Той също се възползва от гнева на хората, пореден от споразумението със Северна Македония, за името на страната.

КАКВО ОБЕЩАВА „НОВА ДЕМОКРАЦИЯ”?

„Нова демокрация” обеща да намали данъците и да приватизира услугите в страната, която все още не може да излезе от финансовата криза.

През последното десетилетие Гърция получи няколко спасителни програми, които официално напусна през август миналата година, след като икономиката на страната започна да се съживява.

Младежката безработица обаче остава висока и „Нова демокрация” успя да привлече много от гласоподавателите между 18-24 години.

КАК СЕ ПРЕДСТАВИХА ДРУГИТЕ ПАРТИИ

Движението за промяна спечели 8,1%, следвано от комунистическата партия с 5,3%. Крайно дясната партия „Златна зора” не успя да получи необходимия минимум от 3%, за да влезе в парламента.

Проруската партия „Гръцко решение” и MeRA25, лявата партия на бившия финансов министър Янис Варуфакис, преминаха прага.

Гръцките медии също съобщават, че една избирателна кутия е била открадната от неидентифицирана група.

 

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.

предишна статия„Дойче веле“: Ако „Фолксваген“ избере Турция, ще има един голям минус
следваща статияЕд Шийрън с нов албум