Начало Анализ Би Би Си: Защо населението на България рязко спада?

Би Би Си: Защо населението на България рязко спада?

1684

България има едно от най-бързо свиващото се население в света. Вече е загубила една пета от населението си от 90-те години на миналия век. Но какво означава това за останалите? Дълбоко в българската провинция правя рядко откритие, пише Рут Александър за Би Би Си. Не е традиционната бродирана риза на Стоян Евтимов, която го прави необичаен за мен.Това е фактът, че той е на тридесет години, живеещ в едно село. „Всички мои приятели, с които съм израснал тук, отдавна са напуснаха това място”, разказва Стоян. Подобно на много млади българи, те се преместват в големите градовете в търсене на работа.

Стоян смята, че е щастлив да има работа в планинското село Пещера, водейки фолклорната си група и организирайки ежегоден музикален фестивал в опит да съживи традиционнатта култура и селото. Въпреки това, той намира живота на селото неустойчив. „Почти невъзможно е да се намери някой, който да се ожени тук в селото или в селата наоколо, просто защото няма млади хора. Единствената възможност да намеря някого е в града. Би било много тъжно и трудно да напусна селото, но в определен момент ще трябва да го направя и аз”, казва той. Българските села губят хора от десетилетия насам. Когато комунистите поеха властта след Втората световна война, те донесоха колективно земеделие и много земеделски работници намериха работа в нови заводи. След като комунизмът падна през 1989г. и колективните ферми се разпаднаха, тази тенденция на напускане на провинцията  и заселване в градовете се изостри. И много хора не спират само до тук: те  продължават да търсят работа в чужбина. През 1989г. в България живеят почти девет милиона души. Сега те са малко над седем милиона. До 2050г. този брой се очаква да бъде по-малък от 5,5 милиона. До края на века може да бъде близо до половината от това, което е сега. За подобен сценарии допринася иоще един фактор – раждаемостта е ниска. Магазинерката Стефка си спомня, че последният път, когато бебе се е родило е в селото е бил преди десет години. Малкото момиче и майка й сега живеят в Кипър.
Пълният текст на Би Би Си, може да намерите ТУК.

Прочети още:http://debati.bg/bi-bi-si-zashto-naselenieto-na-balgaria-ryazko-spada/
предишна статияКабинетът обсъжда разкритията за „Азербайджанска пералня” и Калин Митрев
следваща статияРичард Хаас пред „Форин афеърс“: Проблемът на САЩ с КНДР – от междинно споразумение до дългосрочно решение