Начало Анализ Би Би Си: Великобритания ще загуби най-много от Брекзит без сделка

Би Би Си: Великобритания ще загуби най-много от Брекзит без сделка

1985
Брюксел

Възможността да няма сделка за Брекзит е все по-голяма. А премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че страната ще напусне ЕС на 31 октомври при каквито и да е обстоятелства.

Но какво всъщност означава Брекзит без сделка?

КАКВО Е ТВЪРД БРЕКЗИТ

При този сценарий Великобритания ще напусне Европейския съюз веднага, без споразумение. За една нощ Обединеното кралство ще излезе от единния пазар и митническия съюз – договорености, предназначени да подпомогнат търговията между членовете на ЕС чрез премахването на проверки и мита.

Брекзит без сделка означава незабавно напускане на европейските институции като Европейския съд и Европол. Членството в десетки органи на ЕС, които определят правилата за всичко – от лекарствата до търговските марки – също ще приключи.

И Обединеното кралство вече няма да допринася за бюджета на ЕС – понастоящем около 9 млрд. британски лири годишни.

Според сделката на бившия премиер Тереза Мей, която три пъти беше отхвърлена от парламента – Обединеното кралство трябваше да влезе в 21-месечен преходен период. Това щеше да осигури възможност за „дишане”, запазвайки голяма част от статуквото, докато двете страни успеят да договорят някаква търговска сделка.

КАК МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ?

След като сделката на Мей беше отхвърлена, крайният срок за Брекзит е 31 октомври. За да избегне „твърд Брекзит” до тази дата, британското правителството трябва да ратифицира споразумението, да успее да договори ново или да отложи Брекзит. Много политици са против сценария за напускане без сделка.

Те казват, че това ще увреди силно икономиката и ще затвори границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Някои политици подкрепят идеята за напускане на ЕС без споразумение и казват, че смущенията ще бъдат преодолени бързо.

КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ТЪРГОВИЯТА?

В случай, че се стигне до Брекзит без сделка, няма да има време за сключване на търговско споразумение между Великобритания и ЕС. Търговията моментално ще бъде подложена на контрола на Световната търговска организация, в която участват 162 държави.

Ако това се случи, митата ще влязат в сила за голяма част от британските стоки, които пътуват към ЕС. Някои компании се притесняват, че стоките им ще станат неконкурентноспособни на останалите.

Правителството на Обединеното кралство вече каза, че повечето тарифи ще бъдат премахнати за европейските стоки, които идват във Великобритания, ако няма сделка. Но ЕС не трябва да прави същото.

Търговията, при условията на СТО, би означавала и гранични проверки за стоки, които биха могли да причинят затруднения по пристанищата.

Без сделка означава също, че индустрията в сферата на услугите във Великобритания ще загуби гарантирания си достъп до единния пазар на ЕС.

Това би се отразило на всичко – от банковите операции и застраховането, до адвокатските услуги, музикалния бизнес и ресторантьорството.

КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ИРЛАНДСКАТА ГРАНИЦА

Всъщност, никой не знае какво ще стане с Ирландската граница, ако се стигне до твърд Брекзит. „Застрахователната полица” в сделката за избягване на граничния контрол вече няма да съществува. Привържениците на твърдия Брекзит, твърдят, че технологичните решения биха могли да поддържат невидима граница. Но законодателството на ЕС гласи, че все още са необходими физически гранични проверки за някои стоки, като храни и химикали. Досега нито правителството на Обединеното кралство, нито на Ирландия са заявявали, че биха желали да „инсталират” гранични пунктове.

КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЪС СМЕТКАТА ПО „РАЗВОДА”?

Привържениците на напускане без споразумение казват, че Великобритания може да избегне сметката по развода, която горе-долу възлиза на 39 млрд. паунда.

Но мненията са разделени относно това какво би се случило, ако Лондон откаже да плати. Вероятно Великобритания ще трябва да се яви пред международния трибунал.

Дори да няма легални последици, отказът да се плати сметката ще означава политически провал – шансовете за търговска сделка между ЕС и Великобритания ще се равняват на нула.

КАКВО ЗНАЧИ ВСИЧКО ТОВА ЗА ХОРАТА?

Гражданите ще бъдат засегнати по всички възможни начини. Например, ако няма сделка, това ще се отрази на международната търговия, цените на някои храни ще се повишат – възможност, подчертана дори от правителството.

Гражданите на ЕС във Великобритания могат да кандидатстват за получаване на жителство, което ще им позволи да останат в страната, дори да няма сделка.

Чужденците трябва да се регистрират като жители на страната, в която живеят, въпреки че Брекзит без сделка няма да затрудни преминаването през границите.

Таксите за роуминг на мобилните телефони ще се върнат.

Пътуването с домашни любимци ще стане по-скъпо и сложно.

Европейската здравна застраховка вече няма да е валидна.

ЗАПОЧНАХА ЛИ ПРИГОТОВЛЕНИЯТА?

Повечето икономисти и бизнес групи смятат, че Брекзит без сделка би довел до икономическа вреда.
Например Службата за бюджетна отговорност – която предоставя независим анализ на публичните финанси на Обединеното кралство – смята, че твърдият Брекзит би причинил рецесия на Обединеното кралство.

За да смекчи някои от въздействията, правителството разглежда какво може да се случи при най-лошия сценарий. Това включва:

  • закъснения на границите
    • засилени имиграционни проверки
    • по-малко налична храна
    • възможно увеличение на цените за комунални услуги, храни и горива

Седмица след като встъпи в длъжност, премиерът Борис Джонсън обеща допълнителни 2,1 милиарда британски лири специално за подготовка за напускане на ЕС без сделка.

Преди това правителството, водено от Тереза ​​Мей, обеща 4,2 милиарда британски лири да се подготви за редица сценарии за Брекзит.

Бизнесът също трескаво се готви за най-лошото. Привържениците на този сценарий смятат, че с предварителна подготовка, могат да се избегнат големи сътресения.

 

предишна статияОтбелязваме Световен ден на мързела
следваща статияТринадесетата заплата на чиновниците е отвратителна практика