снимка: ferra.ru

Учени от Тюменския държавен университет представиха мащабно изследване на биомиметична оптика – течни елементи, успешно имитиращи функциите на очите и приложими в различни области на промишлеността и медицината. Информация за изследването е публикувана в научното списание „PhilosophicalTransactionsA”.

Оптичните системи, имитиращи функциите на очите, днес намират все по-широко приложение в различни области. Използват се в най-новите роботизирани системи за битова техника, медицинско оборудване и системи за машинно зрение.

В изследването е направен обзор на последните достижения при разработването на оптически системи, имитиращи функциите на окото при човека и бозайниците.

Авторите разглеждат подробно настройващите се оптични елементи на течна и еластомерна основа с акцент върху задвижването. Те анализират и оптичните характеристики и възможността за интегриране в системите „изкуствени очи”.

Според учените, тази оптика притежава редица предимства в сравнение с традиционните технологии. На първо място това е адаптацията към променящите се условия, както и широкият диапазон от функционални характеристики при миниатюрни размери.

Университетският екип е създал уникални варифокални течни лещи на основата на термо- и концентрационно-капилярния ефект, които са способни да променят фокусното разстояние и да се адаптират към променящите се външни условия.

Течните лещи могат да се фокусират неограничено количество време без да се износят, при това много бързо, благодарение на свойствата на течността. Според авторите на проучването, внедряването на течните лещи ще доведе до намаляване размера на оптичните системи, което е изключително необходимо в области като медицината, микробиологията, лазерната диагностика, навигацията и пренасянето на информация.

предишна статияАПИ: По АМ „Хемус” и „Тракия” има ограничения
следваща статияДжъстин Бийбър взема пари за снимка с него