бижута

Уникалната колекция бижута и ордени, принадлежали на чичото и лелята на българските царе Борис III /1918-1943 г./ и Симеон II /1943-1946 г./, беше продадена на търг за 53,5 милиона швейцарски франка. Аукционът бе организиран от „Сотбис“ и се състоя в Женева.

Топ лотовете в колекцията са бижута, които са принадлежали на френската кралица Мария-Антоанета, гилотинирана на 16 октомври 1793 г. по времето на Великата френска революция /1789-1794 г./. Тя е дъщеря на австрийската императрица Мария–Терезия. През 1770 г. се омъжва за френския крал Луи XVI Бурбонски. Малко преди да бъде екзекутирана тя успява да скрие своите скъпоценности и да ги изпрати в Австрийската империя при роднините си.

Бижутата стават собственост на един от клоновете на Бурбонската династия, който управлява херцогството Парма и Пиеченца. Неговият последен владетел, преди присъединяването му към Италия през 1859 г., е херцог Роберто I. Най-голямата му дъщеря принцеса Мария–Луиза Бурбон-Пармска се омъжва през 1893 г. за българския княз Фердинанд I /1887-1918 г./

Скъпоценностите, които бяха продадени на търга, са собственост на нейния брат принц Елиас и съпругата му Мария-Анна Австрийска. Те не бяха виждани от света повече от 200 години.

Най-скъпо бе продадена висулката /пендант/ от естествена перла и диаманти. Първоначално тя беше оценена на 2 милиона швейцарски франка, но намери своя нов собственик за рекордните 36 472 000 милиона франка. Наддаването за нея трая около десетина минути.

Брошка от диаманти с двойна панделка от втората половина на XVIII век, оценена за 80 000 франка, бе продадена за 2,115 млн. франка. Прословутият пръстен от диаманти с монограм на Мария-Антоанета, в който е запазен косъм от нейната коса, също надхвърли многократно първоначално обявената си цена от около 10 хиляди франка. Той бе продаден за 447 хиляди франка.

Друг интересен предмет беше диадемата с бурбонските лилии, изработена през 1912 г. от брилянти. Тя бе продадена за 975 хиляди франка. Скъпоценните камъни по-рано са били собственост на последния френски крал от династията на Бурбоните Шарл Х, който е управлявал Франция до 1830 г. Тогава той е свален в резултат на поредната революция, която пък е издигнала на френския престол краля–буржоа Луи-Филип Бурбон-Орлеански /1830-1848 г./, дядо на българския цар Фердинанд I. Продадената диадема е почти идентична с тази, с която можем да видим неговата съпруга Мария–Луиза Българска на редица картини. Бурбонските лилии са част от герба на Третото българско царство и присъстват в неговата корона.

предишна статияБез коледен епизод на „Доктор Кой“ тази година
следваща статияПроф. Владимир Чуков: Само смяна на режима ще промени политиката на Иран