Начало Свят Белите автомобили – отново най-популярни в Европа

Белите автомобили – отново най-популярни в Европа

955

Всяка година компания BASF Coatings, подразделение на германския химически концерн BASF, публискува книгата „Цветовите тенденции на автомобилите“ за 65-те най-популярни цветове на европейския пазар.

И тази година номер 1 сред любимите цветове на автомобилните собственици е белият – 40%. Като цяло, така наречените „ахроматични цветове“, сред които влизат още черният, сивият и сребристият, си остават сред най-търсените, пише Automedia. Що се отнася до „хроматичните“, то популярността на синия и червения е почти еднаква, следвани от кафявия.

„Сивият е цветът на града. Делът му сред автомобилите значително се увеличава в последните години. Отенъците му – от светло сивото до тъмно сивото, осигуряват огромен избор и благодарение на това си извоюваха силни позиции на пазра“, коментира Марк Гутяр, шеф на подразделението за автомобилния дизайн на цветовете за страните от EMEA в състава на BASF Coatings.

Данните от изследването показват, че миналата година около 78% от всички продадени автомобили са били бели, черни, сиви и сребристи. Делът на сивите се е увеличил до 19% – днес „цветът на града“ е достигнал същата популярност като и на класическия черен. Това се обяснява най-вече с факта, че в автомобилната индустрия се използват над 100 отенъци на сивия цвят, посочва Гутяр.

Синият цвят продължава да затвърждава първата си позиция си сред „хроматичните“. Общият му дял от 10% остава стабилен. Популярността му обаче значително се увеличава – почти всеки втори автомобил в тази категория, произведен в европейските заводи през 2017 г., е бил боядисан в един от 130-те отенъци на синьото.

Експертите от BASF посочват, че по правило колкото е по-малък автомобилът, толкова по-ярък е цветът му. Освен това сред собствениците на коли все повече започват да се открояват купувачите на кросоувъри. Белият, черният и сивият цвят са предпочитани и за този сегмент, но червеният, синият и особено кафявият стават все по-популярни.

предишна статияJaguar Land Rover е готов и с първия си смартфон
следваща статияГригор Димитров пристигна в Дубай