Начало Новини Белга: Франция задмина САЩ като най-голeмия източник на чуждестранни инвестиции в Белгия

Белга: Франция задмина САЩ като най-голeмия източник на чуждестранни инвестиции в Белгия

44
Белга: Франция задмина САЩ като най-голeмия източник на чуждестранни инвестиции в Белгия

Франция е задминала САЩ през 2023 г. като най-големия източник на чуждестранни инвестиции в Белгия според проучване от консултантската компания „Ърнст и Янг“ (Ernst & Young, EY), съобщи белгийската новинарска агенция Белга.

През предишните години американските компании обикновено са били най-активните инвеститори в страната.

Франция е вече най-големият източник на външни инвестиции в Белгия с 38 проекта, обявени миналата година. САЩ са паднали до второ място с 29 проекта, следвани от Нидерландия с 21. Британските инвестиции в Белгия продължават да спадат: от 37 проекта през 2021 г. 27 през 2022 г. и 18 през 2023 г.

Количеството американски инвестиционни проекти в Европа е спаднало през 2023 г. с 15%, отчита проучването. Според „Ърнст и Янг“ причина за спада на американските инвестиции е американският протекционистки Закон за намаляване на инфлацията.

Консултантската компания вижда в това „важен сигнал“ и смята, че са необходими мерки за съживяване на инвестициите в Белгия и Европа. „И защо да не сме и ние малко по-протекционистки настроени като американците“, коментира Мари-Лори Моро, партньор на белкийския филиал на „Ърнст и Янг“.

Общо миналата година чуждестранните инвеститори обявиха 215 проекта в Белгия, което е с 8% по-малко от 2022 г. и е най-ниският им брой от 2017 г. насам. Това включва 155 нови проекта и 60 разширения на съществуващи проекти. Интересното е, че има много по-малко нови работни места, свързани с инвестициите: 4293 в сравнение с 6569 през 2022 г.

В проучването се препоръчва подобряване на привлекателността на Белгия за чуждестранните инвеститори. Освен всичко друго, „Ърнст и Янг“ предлага намаляване на данъците върху труда до нивото на съседните страни, реформиране на пазара на труда и насърчаване на реиндустриализацията.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и Белга)

предишна статияГлавчев разкри защо отмени решението за частната детска болница
следваща статияГергана Павлова преодоля квалификациите на единично жени на турнир по бадминтон в Люксембург