Начало България Без БСП и ДПС парламентът одобри Бюджет 2018 на първо четене

Без БСП и ДПС парламентът одобри Бюджет 2018 на първо четене

1007
Бюджет 2018

Парламентът прие на първо четене проекта на държавния бюджет за следващата година. „За“ гласуваха 126 народни представители – от ГЕРБ, Обединени патриоти и ВОЛЯ. Против бяха депутатите от БСП и ДПС – общо 96. Един народен представител се въздържа.

В изказване си пред народните представители финансовият министър Владислав Горанов посочи, че за пръв път през 2018г. БВП ще надхвърли 100 млрд. лева, а данъците няма да се променят. Очакванията са в края на следващата година безработицата у нас да падне до 5%. Финансовият министър подчерта, че бюджетът е за 100% от българските граждани, а не за 80% от тях.

Последната реч в защита на бюджета бе ан председателя на парламетарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Трябва да знаете, че парламентарното мнозинство е стабилно, силно, устремено, за да подкрепя българското правителство, защото ние вярваме на министър-председателя Бойко Борисов и на всички министри от кабинета Борисов. Няма нормална опозиция, която днес да застане от парламентарната трибуна и да казва, че ще направят вот на недоверие, за да могат да възпрепятстват председателството, което предстои на страната ни. Уважаеми колеги, бъдете отговорни, бъдете мъдри, защото председателството, което се дава на България 10 години, след като сме приети в Европейския съюз, означава много”, коментира Цветанов.

От БСП обвиниха управляващите, че са направили бюджет на статуквото, че разчетът е „лицемерен” и е изготвен, за да печели време, а също и че план-сметката няма визия.

Лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че ще внесе своя алтернатива между първо и второ четене.

„Традиционно при гледане на бюджет в Народното събрание управляващи и опозиция се позоваваме на числа, проценти, разменяме алтернативни разбирания за БВП, дефицит, бюджетно салдо. Един разговор, който заслужава уважение. Предлагам ви днес друг подход за дискусията. Даже се позоваваме на думите на министър Владислав Горанов, който каза, че това е бюджет за народа. Предлагам ви да погледнем на бюджета не от ваша, не от наша гледна точка, а от гледна точка на тези, за които го правим“, посочи Нинова от трибуната.

предишна статияЗнаете ли, че снимането на Айфеловата кула през нощта е незаконно?
следваща статияБританец влезе в „Гинес“ за полет с летателен костюм (ВИДЕО)