Владислав Панев
На снимката: Владислав Панев
Владислав Панев е роден в Димитровград. Завършва икономика в УНСС. От 1999 до 2002 г. работи във вестник „Банкер“, а в периода 2002-2004 г. в „Дневник“. От 2006 година управлява компании в областта на финансите и недвижимите имоти. Лицензиран инвестиционен консултант и професионален инвеститор. С множество публикации на икономическа тематика в български и чуждестранни медии. Съпредседател на ПП „Зелено движение“ от 2016 година.

 

Г-н Панев, вчера вицепремиерът Томислав Дончев каза, че с простото си око дори той вижда, че подпорната стена на Алепу е хотел. Как ще коментирате този пореден скандал там?

Аз се радвам, че и представителите  на изпълнителната власт виждат с простото си око каквото виждат и всички граждани. Надявам се това да продължи, макар че като гледам разрешителните, които са издавани, мисля че за 10 блока, които да бъдат вързани за брегоукрепителното  съоръжение на Алепу , то ситуацията щеше да бъде смешна, ако не беше трагична, тъй като това бе един от последните плажове, които останаха девствени.

Въпреки цялата икономическа криза строежите по морето продължават, което идва да рече, че инвеститорите са си направили добре сметката, въпреки всички странични разходи, които най-вероятно са правени към длъжностните лица. За мен има проблем по още една линия,  не само екологична. Този скандален строеж показва, че едни инвеститори са по-облагодетелствани от другите. В една нормална държава една нормална икономика се развива успешно ако се спазва законът, всички имат еднакви права и задължения и няма значение дали си стимулирал администрацията да работи в твоя полза. Когато едни са по-равни от другите, страда конкуренцията на пазара, страдат всички инвеститори, които са съблюдавали правилата. Така че скандалът за мен има две измерения – едното екологично, другото икономическо.

Според вас коя от властите може да си позволи да толерира такова безумие – кметът Панайот Рейзи, строителният контрол или става дума за по-горен етаж на властта?

В този случай предполагам всички заедно – тези, от които е зависело това нещо да се случи. Всички са в кюпа, според мен, въпросът е, че прокуратурата най-вероятно и тя е в кюпа. А и както виждаме, тя не закача тези, които са си платили данък „спокойствие“.

Вчера стана ясно нещо, което изненада цялата общественост – една поредна драма на сцената на българската уж пазарна икономика. Сутринта стана ясно, че КЕВР ще повишава цената на топлоенергията въпреки двойното поевтиняване на природния газ, който получаваме от „Газпром“.  По обед премиерът Борисов ги заплаши с уволнения, а вечерта вече стана ясно, че цената няма да се увеличава, а дори пада. Вие как бихте коментирали като икономист?

Аз не бих смесвал в едно изречение “пазар“ и „енергетика“ в българския контекст. Това са две съвсем отделни неща. Този отрасъл действа по някакви негови си правила от време оно, 20-30 години назад и повече, така че това няма нищо общо с пазара.

Каква е конкретиката? Цената през зимата беше 95 лв. за мегаватчас, тя падна на 66-67 лева от 1 май, а сега КЕВР планира да я повиши на 81 лева от 1 юли. Какви са основанията на комисията? Тя прогнозира, че цената на газа, като основна суровина за производство на топлоенергия, ще се повиши от сегашните 20 лева при достигане на територията на България, до 32 лева на мегаватчас при следващата зима. Те най-вероятно са взели тези разчети от фючърсите на международните газови борси, които действително показват едно покачване за зимата. Но това означава, че от 1 юли нашите потребители на топла вода ще плащат с 22% над цената към 1 юни, въпреки че към тази дата цената на газа е евтина – тя е на нивата, на които я познаваме в момента, срината след началото на коронакризата. Това е все едно сега бензинът да скочи до 3 лв. на литър, защото някой прогнозира, че зимата цената на петрола ще скочи двойно. За такъв абсурд става въпрос. Според мен КЕВР очевидно играе, за да стабилизира финансовото положение на топлофикациите, само че така се стимулира безотговорното им поведение. Този извод си правя от това, че цената за парното в София се качва с 22%, а за EVN – Пловдив пада с 2%. Какви може да бъдат причините? Една от тях е, че EVN продава електроенергията /която е вторият продукт на топлоцентралите освен топлоенергията/ на високи, пазарни цени, докато „Топлофикация – София“ през миналата година продава на „Гранд Енерджи“, свързана с г-н Ковачки, а когато компанията скъса договора с „Топлофикация“ в началото на коронакризата, продава на ниските цени на пазара, които наблюдаваме през последните два месеца. Те се сринаха, защото търсенето намаля. По този начин КЕВР все едно каза на топлофикациите:„Продавайте ток неизгодно, а ние ще повишим вашите цени, така че да ви гарантираме печалбите“.  Това според мен е антипазарно и трябва да се вземе предвид при бъдещо развитие в сектора.

Трябва да се стимулират тези, които инвестират в подобряване на топлопреносната система и намаляване на загубите, от което следва и намаляване на потреблението на газ и намаляване на въглеродните емисии, чиято цена се покачи от 3-4 евро на 22.

Как си обяснявате, защо продължават безумията в енергетиката? Отдавна е ясно, че „Лукойл“ има монопол на пазара на горивата, „Газпром“ – на пазара на природния газ. Защо толкова години властта не пожела да се справи с този проблем?

Защото този сектор е голяма хранилка, включително за политиците на власт. Той е с изключително силна държавна намеса. Знаете, че държавните компании – БЕХ, НЕК, „Марица-Изток 2“ и др. –  трупат огромни загуби и задължения, които достигат вече 5 млрд. лева. От данните, вкл. в публичните им отчети, излиза,че те биват източвани брутално. Отгоре на всичко не са и пазарни играчи. „Марица-Изток 2“ трупа по 200-300 милиона загуба всяка година и заради въглеродните емисии. Държавата просто им плаща емисиите чрез субсидии. Преобразуването на този комплекс е една изключително огромна задача за българската държава през следващите 10 години. Тя може да се случи чрез финансиране през европейската зелена сделка, но тази инфраструктура там  не може да се използва за друго, освен за индустрия и фотоволтаици. Трябва да се използва в тази посока. Има далекопроводи и силно слънцегреене, така че „Марица-Изток 2“ може да стане бъдещият зелен комплекс на България. Не само като фотоволтаици – цяла верига компании могат да се ситуират там, така че да ударим с един удар 3 заека: социалния – да се осигурят работните места на десетки хиляди души от комплекса, които са застрашени и политиците вече си го признават; екологичен – това е най-мръсното място в ЕС;  икономика – ще прекратим субсидиите.

Що се отнася до бензиностанциите и „Лукойл“, виждаме каква е държавната намеса в енергетиката – тя е трупане на загуби и в никакъв случай по-ниски цени. Управляващите си признават, че инвестицията в 100 бензиностанции няма да доведе до падане на цените на пазара на горивата. Тогава за какво го правят? Тази компания според закона няма и да печели, т. е. ще бъде новата „Топлофикация“, новата „Марица-Изток 2“, новият НЕК – една черна дупка, в която ще има яки загуби и яка корупция. С тези 100 бензиностанции си представям 100 терена, които ще бъдат купени от някой на вероятно по-високи от държавните цени, защото от практиката е ясно, че държавата винаги купува не в своя изгода, а в изгода на някой друг. Това означава строителство на 100 обекта, а знаем държавата колко скъпо строи. Означава доставки на всякакви продукти, които се продават в бензиностанциите ежемесечно. Това означава назначения на стотици, може би хиляди послушни партийни другари, вкл. борд на директорите с високи заплати и т. н. До това ще доведат държавните бензиностанции и в никакъв случай до по-ниски цени.

Цял свят инвестира в електромобили и станции за зареждане – това е зелената икономика, която става все по-конкурентна. Нашата държава инвестиране в нея, а в повече обекти за продажба на фосилни горива. Това е абсурдно.

Напоследък темата за еврозоната пак стана важна. Преди няколко дни еврокомисарят Валдис Домбровскис каза, че има една банка, която още не е изпълнила  критериите за чакалнята на еврозоната, макар че вече уж сме подали документи. Прогнозирайте дали Българската банка за възстановяване и развитие ще спаси тази банка. Коментирайте изказването на Домбровскис.

За никой не е тайна, че тази банка е Първа инвестиционна банка. На 10 юни най-вероятно ще стане ясно дали има купувач за нейните акции, защото тогава е аукционът за правата по записване на новите  акции на ПИБ. Тогава ще видим дали някой ще купи тези права, а няколко дни по-късно ще научим и името на купувача, който има намерение след това да запише акции по 4 лева, ако го има. За мен каузата влизане в ERM2 е важна, но не толкова, че да позволим държавна намеса в тази емисия, която е на цена два пъти над пазарната – новите акции на ПИБ са на цена 4 лева, на пазара струват по малко над 2. Като го умножим по 50 млн. акции, стават 200 млн. лв. или 100 млн. над пазара. Не си заслужава държавата да плати 100 млн. надценка с цел малко по-бързо да влезем в чакалнята. Според мен има други начини за оздравяване на банката и те са пазарни,  а не на цени доста над пазара. Това би било подарък за останалите акционери на банката, вкл. за двамата големи. Не си струва упражнението, атакуемо е, макар и не по съдебен ред, защото може да бъде изпипано юридически. Но не бих искал да коментирам преди да приключи аукционът по правата и да видим кой ще е евентуалният нов собственик.

предишна статияОтново дъжд и гръмотевици следобед
следваща статияШвейцария е най-сигурната страна по време на пандемията. Къде е България?