петрол, нефт
снимка: David ROUMANET / Pixabay

Водещи чуждестранни издания коментират безпрецедентния срив на фючърсните сделки на американския нефт от марка WTI. На 20 април за първи път в историята цената му достигна отрицателни стойности.

Цените за покупката на нефт WTI през месец май на борсата в Ню Йорк (NYMEX) достигнаха до – 40,32 долара за барел.

Тази сутрин цените се повишиха отново със 103,7 % и цената за барел суров петрол достигна до 1,42 долара. Фючърсните сделки за юни за покупката на марката WTI се увеличиха с 4,89 % и достигнаха до 21,43 долара за барел.

WTI в двойно огледало

Почти всички чуждестранни издания, които съобщиха за отрицателните цени на нефта от марка WTI, отбелязаха безпрецедентния характер на такова събитие, което на практика размени местата на продавачи и клиенти.

„Когато в понеделник цените на нефта попаднаха все едно в чаша с двойно дъно и се сринаха до отрицателни стойности, това ни показа обърнатия с главата надолу образ на нефтения бизнес“, написа американският „Вашингтон пост“. Както отбелязва изданието, в теорията отрицателните стойности означават, че сега търговците на „черно злато“ са готови да плащат на клиентите по 40 долара за барел, за да купят стоката им.

Според „Уолстрийт джърнъл“, тази ситуация показва, че купувачите не знаят, какво ще правят с нефта в скоро време.

„Ню Йорк Таймс“ определи ситуацията с отрицателните цени на петрола като „изключително странна“, която показва растящото безпокойство на инвеститорите от препълнените нефтени складове и на практика означава, че нефтът е загубил всякаква стойност.

„При условия на липсата на автомобили по пътищата или на самолети в небето, икономиките, пострадали от пандемията, нямат нужда да използват толкова много суров петрол. Затова този понеделник нефтеният пазар преживя безпрецедентен срив“, написа испанският „Паис“.

Както отбеляза „Вангардиа“, по този начин американските пазари преживяват така наречения „контанго“, когато цената на фючърсните сделки са по-високи от настоящата цена.

„Отрицателните цени са последното доказателство за дълбочината на кризата, обхванала нефтения сектор, след като ограниченията, въведени в много от големите световни икономики, доведоха д спад с една трета на търсенето на нефт“, написа „Файненшъл таймс“.

Еднократна аномалия

Чуждестранните издания, описвайки необичайната пазарна ситуация, подчертават, че това е по-скоро изключение, предизвикано от стечение на обстоятелствата, а не очертаваща се тенденция.

„Гардиън“ подчерта, че основната роля за резкия спад на цената на петрола се дължи на факта, че вторник е последният ден от търговията на майските фючърси на WTI.

Експерт от „Вашингтон пост“ подчерта, че отрицателните цени, фиксирани в понеделник, са „критична аномалия“: графикът на търговете е съвпаднал със ситуацията, при която нефтените складове са почти пълни и „нефтът не е нужен вече на никого“.

Според „Фигаро“, динамиката на WTI не означава обезценяване на всички видове нефт на световния пазар. Изданието подчертава, че цената на нефта от марка Brent, който е основа за ценообразуването на световния пазар на петрол, се е задържала на около 26 долара за барел.

„Вашингтон пост“ определи такъв срив в цените като „мимолетен“ и подчерта, че това няма да се отрази на цените на бензина по бензиностанциите. В същото време, според изданието, ситуацията е показала „доколко пандемията от коронавируса е смазала световните енергийни пазари и как са се провалили глобалните усилия за тяхното стабилизиране“.

Какво ни очаква?

Според „Файненшъл таймс“, този срив „ще бъде удар за Доналд Тръмп, който направи всичко възможно, за да защити нефтения сектор, включително и като подкрепи действията на ОПЕК и Русия по съкращаването на добива на петрол и обеща да подкрепи отрасъла“. След срива на цените Тръмп потвърди плановете на САЩ да използва националните запаси за съхранение на излишния петрол.

Вестник „Ню Йорк Таймс“ предполага, че сега ще нарасне безпокойството, че постигнатото на 12 април споразумение между ОПЕК, Русия и другите производители на нефт, ще се окаже недостатъчно, за да предотврати пренасищането на петролните пазари.

Анализатори на „Таймс“ на свой ред, определиха срива на цените на фючърсните сделки за WTI „епични по своя мащаб“ и подчертават, че това би могло да принуди американските производители да преустановят добива на нефт.

предишна статияДжо Джонас и Софи Търнър даряват храна на здравните работници
следваща статияЗловещо откритие в дома на руски пенсионер