Барбара Стрейзънд
На снимката: Барбара Стрейзънд

„Таймс” публикува интервю със звездата в навечерието на концертите й в Обединеното кралство. От будоара си в Малибу, Барбара Стрейзънд говори за сценичния страх и как Брекзит я направи по-бедна.

В Лондон е вечер, но в Малибу, където е дома на Барбра Стрейзънд , е късна сутрин. Помолих я да опише, къде се намира в момента на интервюто и отговорът е повече от това, на което можех да се надявам, пише журналистът на „Таймс”, Ед Потън.

„ Искаш да знаеш къде съм в момента? Наистина?, каза Барбара Стрейзънд, с онзи бруклински акцент, както обикновено. „Е, аз съм в леглото си. Съпругът ми [актьорът Джеймс Бролин] и аз обичаме времето през нощта; оставаме до много късно, понякога до четири сутринта, защото никой не звъни и никой не ни безпокои. Можем да четем и мислим, и да бъдем заедно в тишината. Така че, когато имаме възможност, спим до късно. Дори в момента, все още до мен на леглото е подноса със закуска и кучето ми. ”Кучето се нарича Фани, кръстено на името на Фани Брайс, комедийна актриса, в чийто образ Барбара Стрейзънд се превъплъщава и печели Оскар за първия си филм „Смешно момиче ”през 1968 година.

Изминала е само минута от интервюто и вече сме достигнали до същността на Бабс. Всичко е налице: отзивчива, но и разглезена, откровена, но с увереност, идваща от това че е певица, автор на песни, актриса и режисьор, продала повече от 150 милиона записа, тя единствена има, през всяко едно от последните шест десетилетия, албум, който е № 1 в САЩ и е една от изключително елитната група на спечелилите и четирите големи награди – „Еми”, „Грами”, „Оскар” и „Тони”. Когато споменах, че записвам интервюто с два диктофона, тя каза: „Само с два?“ Нямаше намек за фалшива скромност, но тя никога не се е държала с маниера на дива.

„Така”, казва 76-годишната Стрейзънд и си представям, нейните плетени копринени възглавници. „Какво искате да знаете, Ед“? Следващите 40 минути са игра на случайни безразсъдни асоциации, в които разговорът ни отвежда от клонирането на кучетата до това как Брекзит я е “съсипал”, от Майкъл Джексън до горските пожари в Калифорния („О, Боже мой, моля! Искам да кажа, бях напълно вкаменена. Отсъствах от дома си в продължение на три седмици.“)

Тя ще представи своето шоу през юли в Хайд Парк, в Лондон, където ще разгърне своя арсенал от пост-кич мега-балади („Каквито бяхме”, „Влюбена жена”, „Вечно млади“) успоредно с нова хватка на критиците на Доналд Тръмп. Най-новите свидетелства сочат, че гласът й все още пази своя разкошен тембър, а сценичната треска, която не й позволява да играе на живо в продължение на 27 години, след като забравя думите пред публика от 135 000 души в Сентрал парк през 1967 г., е под контрол. „Това не означава непременно да бъде под контрол, но няма да оставя сценичната треска да ме контролира, да ме завладее“, казва тя. „Всеки път е предизвикателство”. Някога просто свирела релаксираща мелодия, сега тя просто медитира. „Сега всеки използва аутокю за текстовете, така че не се страхувам от това.“

Нейната мотивация за турнета се е променила, казва тя. „Много по-интересно е да се работи за произведение на изкуството, а не просто за пари.“ Тя влага приходите от едно турне в портрет, рисуван от Амедео Модилияни, който по-късно тя заема на галерията „Тейт Модерн“ за ретроспективна изложба. Какво ще купи този път? „Е, ще направя само един спектакъл, така че не мога да си позволя друг Модилияни.“ При покупката на друг портрет от италианския художник, тя пострадала от референдума за Брекзит през 2016 г. „Брекзит ме съсипа, когато купих тази картина ”, казва тя. „Загубих 2 милиона долара. Паундът бе 1.51 долара и изведнъж спадна до 1.30 долара за паунд.“

„Разорена“ е малко силно казано, като се има предвид, че нейното състояние се оценява на около 400 милиона долара (303 милиона паунда). Както звучат сълзливите истории, едва ли ще предизвика много разбиране от която е да е страна на разделението Брекзит. Няма никакво съмнение, че Стрейзънд отстоява този аргумент. “ Тя е също толкова категорична по отношение на борбата на лейбъристите с антисемитизма („Когато има проблем, изглежда, че винаги обвиняваш евреите”) и, разбира се, нейния президент. Тя е съгласна, че новият й албум, „Стени“ (Walls), е най-политическият в нейната 60-годишна кариера. Песните включват „Не ме лъжете“ и „Дъждът ще завали“ („Нагоре е надолу и грешното е правилно / във всичко, което правите и казвате”).

„Не използвах името на нашия президент“, казва тя сдържано. Но всички знаехме за кого говори. „Да, мисля така“. Имало ли е реакция от страна на Тръмп, който е известен с това, че не държи езика зад зъбите си? „Не“, казва тя. „Не мислиш ли, че това е странно? Вероятно ме е поставил в списъка на враговете си, както направи Никсън. Нека се гордее!“

Близо до Клинтън и Обама, Стрейзънд редовно критикува Тръмп в „Туитър”. Много републиканци все още я обичат. Тя бе приятелка с Джордж Буш-старши, а бившият сенатор Боб Доул й разказа как музиката й му е помогнала да премине през болестта.

Тя е също толкова искрена за решението си да клонира Саманта, нейното любимо куче от породата Котон де тулеар. „Не можех да понеса да я загубя – мисля, че всеки любител на домашни любимци наистина ще разбере това – трябваше да продължа нейната ДНК. Порода като нейната е изключително рядка. За да имам друго, трябваше да я клонирам. Процесът започнал, с мелодрама в стил Стрейзънд, на смъртното легло на кучето, където са били взети проби от ДНК и използвани за клониране на две генетични реплики, наречени Вaйълет и Скарлет.

Сега, обаче, има един нов любимец, на който да се посвети. През ноември Стрейзънд стана баба, когато доведеният й син, актьорът Джош Бролин и съпругата му Катрин, станаха родители на момиче, наречено Уестлин. Има нещо много трогателно в „Ние сме баба“ на Маргарет Тачър, в начина, по който говори за това. „О, Боже! Това за мен е истинско постижение, да имам това малко бебе, това същество в моя живот. Нося гривна, която ми подариха Джош и Катрин, с надпис „Баба“. Никога не я е сваляла оттогава. Осезаема радост се долавя в гласа й, когато говори за Уестлин. Сменяла ли е памперси? „Смених памперса на Уестлин миналата седмица. Когато за последен път сменях пелени на бебе, бяха тези на сина ми [единственото й дете, 52-годишният Джейсън Гулд, от първия й брак, към актьора Елиът Гулд], но тогава памперсите бяха от плат с безопасни игли.“

Стрейзънд е родена и възпитана в Бруклин, където баща й е директор на гимназия, а майка й е секретарка в същото училище. Баща й умира, когато Стрейзънд е бебе. Когато е била тийнейджърка, майка й я увещавала да не влиза в шоубизнеса. “Тя ми каза: трябва да имаш нещо, на което да разчиташ. По-добре да се научиш да пишеш на пишеща машина. След това за първи път си пуснах дълъг маникюр.”

От 16-годишна Стрейзънд живее сама в Манхатън; на 19 години тя е най-горещата млада дама на Бродуей; на 20 години има първия си хитов албум; а на 26 – завладява Холивуд. Това е траектория, достойна за „Роди се звезда“, в чийто трети римейк тя участва през 1976 година. Най-новият римейк с Лейди Гага е единственият въпрос, който е извън днешния разговор. Стрейзънд се е изказвала учтиво за това, но явно е предпазлива да прави сравнения.

Движението „Me Too“ е поставило начало, което тя смята за „много мощно“, но „за съжаление, това ще предизвика и обратна реакция – много жени няма да бъдат наемани, защото мъжете ще се притесняват, че ще бъдат атакувани“. Мисля, че тя има пред вид обвинени в сексуално насилие. Тя остава единствената жена, спечелила Златен глобус за режисура, за „Йентъл” (Yentl) през 1983 година. „Само аз съм и това е ужасно.“ Когато режисира „Принцът на приливите” през 1991 г. „ получава 7 номинации на Академията – за най-добър филм и най-добър сценарий, но не бе номинирана за най-добър режисьор! Мислех си, „О, Боже, това трябва да се дължи на факта, че съм жена, но това не ме накара да спра. „

„Движението „Me Too” подобри по някакъв начин нещата“, се съгласи тя. Така че, би ли предпочела да започне кариерата си сега? „О, не искам да променям нищо, не“, твърдо казва тя. „Аз съм това, което съм. Аз бях това, което бях. Само веднъж, тогава и сега.

предишна статияАктуална пътна обстановка
следваща статияФосили на 11 милиона години са открити в Източна Турция