Начало България БАН спира протестите: 15 млн. лева от бюджета за научни изследвания отиват...

БАН спира протестите: 15 млн. лева от бюджета за научни изследвания отиват за заплати

1299
БАН

15 млн. лева допълнително ще получат учените от Българската академия на науките (БАН).

Премиерът Бойко Борисов и представители на научните среди се разбраха за допълнителните средства, които обаче ще бъдат за сметка на научните изследвания.

На срещата присъстваха още вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, както и шефът на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

Учените също отвърнаха с обещание – в четвъртък на Общо събрание да вземат решение за спиране на протестните действия в началото на 2018 г., както и за прибиране на черните знамена от фасадата на Българската академия на науките.

По уверение на министъра на образованието Красимир Вълчев и на учените тези средства ще бъдат използвани за дейности, полезни за институциите и обществото.

Припомняме, че на 17 декември проф. Бойко Георгиев, професор в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН и председател на Оперативния щаб на протеста на Академията обеща, че учените ще излязат на „улицата, ако правителството не промени варварското си отношение към науката”.

„На 8-ми януари 2018 г. имаме заседание и не бихме искали по време на Председателството на страната на Съвета на ЕС да има протести, но и това не е изключено, ако другите ни средства са изчерпани”, отговори проф. Евелина Славчева, председател на ОС на БАН на въпрос на медия.

Общото събрание на БАН оценява бюджетната субсидия на академията за 2018 г. като ликвидационна и е силно обезпокоено от нарастващото напрежение сред учените и служителите си, се казва в техен документ.

На 11 декември т.г. е проведено заседание на Общото събрание на академията, на което е приета Програма за протестни действия с конкретни мерки.

Те включват: Неотменно искане за получаване на целево финансиране за нормализиране на основните заплати на учените, специалистите и помощния персонал, увеличаване на месечната стипендия на докторантите и получаване на целево поощрително финансиране според резултатите от научно-изследователската дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през тази година.

За 2017 г. учените от БАН могат да се „похвалят” със средна заплата от 755 лв. През последните 10 г. тенденцията за изтичане на „мозъци” се засилва, намалява и броят на постъпващите млади учени в БАН, докторантите са намалели наполовина, а вече напускат доценти и професори, които отиват във високотехнологични компании. БАН е в състояние на самопредизвикан разпад и този процес ще стане за много кратко време необратим.

Отчетът на БАН тази година беше приет без нито една забележка от депутатите, всичко това породи надежда, че най-после ще получим по-висока бюджетна субсидия за следващата година.

„Екзистенц-минимумът за БАН е 98 млн. лв. на година. Но бюджетът за 2018 г. е поредният шамар за БАН и ние заявяваме, че повече няма да търпим, напрежението в академията ескалира, заради което вдигнахме черни знамена и обявихме начало на протестни действия”, заяви проф. Евелина Славчева, председател на ОС на БАН.

предишна статияМарка с лика на Дан Колов валидират днес
следваща статияНай-глезеното куче ще получи 68 подаръка за Коледа