Начало Водещи Баневи: Искаха ни 20 млн. лева рушвет за излизане от ареста

Баневи: Искаха ни 20 млн. лева рушвет за излизане от ареста

114
Николай и Евгения Баневи Кадър: Би Ти Ви
Николай и Евгения Баневи
Кадър: Би Ти Ви

Семейството на Баневи е известно със своите бизнеси, но и с обвиненията им за участие в престъпна група и пране на пари. Преди шест години Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на 26 октомври 2018 година на летището във френския курортен град Ница.

Прокуратурата има 176 свидетели, от които са разпитани 30. Баневи също ще представят свидетели в своя защита. Преди 3 години спечелиха дело в Страсбург срещу България, но не за задържането им в ареста (Николай Банев беше над две години в ареста, а Евгения Банева – близо 9 месеца), а заради изказвания на бившия главен прокурор Иван Гешев.

„Трудно е след всички тези обвинения. Делата стават публични. Още след връщането ни от Франция, бяхме проречени, преди самото дело да започне. Наказателното дело срещу нас трае от шест години. Процесът е в напреднала фаза. За мен това не са дела, насочени към постигане на резултат. Резултатът е предварително определен – конфискация на имущества, бизнесите и натиск върху задържаните“, сподели Евгения Банева за Би Ти Ви.

„Ние ясно сме свързани с Пепи Еврото, когото не познаваме. По време на интервютата на Илия Златанов за „Антикорупционния фонд“, той спомена, че Пепи Еврото се хвалил с кого е „опраскал“ и как е унищожил Баневите“, допълни тя.

Според нея той се показал пред потенциални „клиенти“ с влиянието си в съдебната система.

„Сигурно това му е деловата му карта. Още в затвора ни предложиха различни „услуги“. Контактът стана чрез адвокати. Искаха различни суми“, разкри Николай Банев.

„Първоначалното предложение дойде още във Франция – моят съпруг да прехвърли ваканционния комплекс „Русалка“. Така, при завръщането ни от Франция, бихме били освободени под по-лека мярка“, уточни Евгения.

„Офертата“ включваше продажба на „Русалка“ за 25 милиона. От тях 20 милиона трябваше да бъдат прехвърлени на „правилните хора“.

„Предложението беше направено от български адвокат за контакт. Няма да разкрием името му, защото той действа като посредник“, посочи Банев.

„Аз бях извън затвора и спечелихме едно значително дело относно отнемането на къмпинг „Каваци“ през 2017 от „Делта гард“ и Димитър Спасов-Каратиста. Съдът реши, че трябва да бъдем въведени в отнетия къмпинг. Няколко дни преди това адвокатите на Спасов се свързаха с моя адвокат и предложиха да откажа всички спечелени дела и да призная, че съм получила 1,5 милиона лева налично за къмпинга „Каваци“. Имам и документи“, сподели Евгения Банева.

Семейството сподели и за своите бизнес дейности.

„Полимери“ беше обект на натиск от всички институции. Имаше клас „А“ инвеститор. Официален сертификат. Направихме големи инвестиции. Не случайно писмото ми до Борисов предизвика медиен интерес. Това беше единственият път, когато медиите се опитаха да разберат, че не лошите Баневи доведоха до „Полимери“ фалита, а самата държава. При продажбата на „Нефтохим Бургас“ на „Лукойл“ държавата прекъсна „пъпната връв“ до „Полимери“ – тръбата, която допускаше на „Полимери“ да бъде гъвкави на международния пазар. За 33 000 лева „дълг“ към „Месо“ се въведе процедура за недейност“, сподели Николай Банев.

Семейството продължава да развива различни бизнеси, включително и в чужбина.

„Имах сделка с Русия. В момента нямаме търговски връзки. Нашите партньори са критици на Путин. Те са миролюбиви. Не приемат идеята, че Русия участва в конфликт в Украйна“, сподели Банев.

„Подавах сигнали за експертиза на телефона ми. За съжаление, все още няма такава експертиза. Фактически е забранена. В затвора можеш да получиш всичко. Така е. Обаждането на нужните хора, включително лобисти в Русия. Нашите деца бяха оставени на летището. Ако не беше нашият приятел там по време на ареста, те щяха да бъдат откарани от социалните служби. Обаждането им беше предимно свързано с децата. Бяхме загрижени, че ще бъдат взети от социалните служби“, допълни Николай Банев.

За него „голям бизнес без политическо влияние не е възможен“.

„При настъпването на ГЕРБ на власт разговаряхме за промените в бизнеса – как бизнесите се подлагат на натиск, стават инструмент на политическите кръгове. Никога не сме били близки до БСП. Бях член на комунистическата партия“, поясни той.

Според него имуществото на магистратите трябва да бъде публично видимо.

„Случаят с Нотариуса няма да бъде разрешен. Ще излязат някои дребни детайли. Съдебната реформа е дълъг и сложен процес. Тя стартира благодарение на усилията на Христо Иванов и много правозащитни организации. Всичко се развива към подобрение“, сподели Евгения Банева.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияХампарцумян: Ако се заковат цените, ще има черна борса и липса на основни стоки
следваща статияВ какво инвестират парите си българите?