Българинът най-мрази да спазва правила. Хубави или лоши. За него няма нищо по-омразно от това да му казват какво да прави. Бай Ганьо си знае най-добре. Той е експерт по всичко. Сам си сменя крушките, сам си ремонтира 30-годишната изгнила кола, сам си знае най-добре дали да бие жена си или не. Него не го интересуват ни Истанбулски конвенции, ни Национални щабове, ни закони.

От всичко на света Бай Ганьо най-много мрази правилата. Седи, гледа новини, пие ракия и псува как му нарушавали правата. И си вика: „Те ще ми кажат на мене“. Никой не може да му каже на Бай Ганьо как да си живее живота.

Той чака само да пекне слънцето и хуква навън като млада коза. Той по принцип не обича разходките в планината, нито в парка, по ресторанти не ходи, защото му се свиди да плаща, но ако пък всичко това му е забранено, все едно са му взели най-скъпото. Бай Ганьо се изплаши повече от забраната всеки да си има казан за ракия, отколкото от някакъв „китайски вирус“. Във Фейсбук Ганьо развива теории как китайците едно качествено нещо са направили и то се оказало вирус.

Бай Ганьо в църква е стъпвал веднъж, на кръщенето си. Но на този Великден той ще е най-верният Божи поклонник. Смирен и със свещ в ръка ще обиколи три пъти църквата и ще се прибере, защото тази година кръчмите са затворени и няма да къде другаде да отиде.

Българинът е най-верен, най-патриот на празници. В другото време плюе по улицата, хвърля си фасовете през прозореца на колата, слуша турски фолклор и е абсолютен атеист. Но на 3 март е пръв на Шипка със знаме, а на Великден се бие за благодатния огън.

На Бай Ганьо от месец му обясняват да си наляга парцалите и да си стои у дома. И мерките досега имаха успех, защото времето не беше хубаво. За щастие на Щаба. Ама пролетта не можеш да я спреш. А с нея ръка за ръка върви и бунтарството на Бай Ганьо.

Който спазвал карантина, спазвал. Колкото повече се стопля времето, толкова по-трудно ще стане контролът. Щабът си мисли, че техните препоръки са дали резултат, но истината е, че единствено лошото време им помогна. Нищо друго. И вече резултатите са факт: започнали са резервации за почивки в Банско, а някои сигурно ще тръгнат и към Гърция. Нищо, че има КПП-та. То е забранено и на червено да минаваш, но и това никой не го спазва.

Само снегът и дъждът могат да спасят Бай Ганьо от коронавируса. Колкото и да се напъват „някакви“ лекари.

предишна статияБи Би Си: Кои са държавите, които започват да се връщат към нормалността?
следваща статияСлънчевото време се завръща