„Дойче веле“ разглежда пет предизвикателства, които демократът Джо Байдън трябва да преодолее, за да убеди избирателите, че „Америка се завръща“.

Победа срещу пандемията

Повечето икономисти се съгласяват, че докато не бъде овладяна пандемията от коронавируса, избраният президент на САЩ Джо Байдън ще се бори за възстановяване на икономиката.

Веднага след като встъпи в длъжност на 20 януари, демократът обеща да събере нова работна група за коронавирус. С подкрепа след обявяването на ваксината от Pfizer-BioNTech, която има 90% ефикасност, Байдън ще може да успокои американските избиратели със светлина в края на тунела, ако, както е широко очаквано, той обяви второ спиране в цялата страна. Един от съветниците на Байдън за коронавирус, Майкъл Остерхолм, предупреди, че САЩ се насочват към „COVID-ад“ поради вируса, който все още се разпространява експоненциално. В четвъртък САЩ регистрираха нов дневен рекорд от 150 000 инфекции, изпращащ общия брой заразени до 10,4 милиона.

Няколко щати и градове на САЩ вече наложиха собствени ограничения, но новият план за блокиране е изправен пред съпротива от страна на републиканците, които се противопоставиха на по-строги реакции на досегашния президент Доналд Тръмп. Губернаторът на Мисисипи Тейт Рийвс се зарече, че неговият щат няма да се съобрази с каквито и да било строги нови ограничения и заяви, че президентът няма конституционната власт да издава национална заповед за заключване.

Ограничете икономическите щети

Повече от 44 милиона американци бяха временно съкратени по време на първата вълна на пандемията през пролетта. Работните места на повече от една четвърт от съкратените работници бяха окончателно закрити, тъй като спирането предизвика вълна от фалити. Сега Байдън е изправен пред перспективата, че в рамките на няколко дни след встъпването си в длъжност, повторно заключване ще предизвика нова вълна от съкращения. Основните сектори на икономиката – авиация, туризъм и хотелиерство – остават в дълбоки проблеми и вероятно ще се нуждаят от допълнително спасяване.

Още по-лошото е, че вторият законопроект за облекчаване на коронавируса е в безизходица в Конгреса от лятото и е малко вероятно да бъде договорен преди края на годината.

Дори ако и двете страни могат да се съгласят, законопроектът все пак ще трябва да премине през Сената, който, в зависимост от резултата от балотажните избори в Джорджия, може да продължи да бъде контролиран от републиканците, които призовават за по-целенасочени стимулиращи разходи.

Извънредният план за действие на Байдън за спасяване на икономиката, който беше публикуван по време на кампанията, обещава да насърчи споделянето на работата, за да се предотвратят съкращения, като същевременно се увеличат обезщетенията за безработица.

Планът също така призовава за допълнителни стимулиращи плащания, подобни на 1200 долара, изплатени на 160 милиона американци по-рано тази година, като същевременно се увеличават безвъзмездните средства и заемите, насочени към малкия бизнес.

Освен тези обещания, Байдън ще се бори да гарантира, че финансовата помощ ще пристигне навреме. По време на пролетното блокиране на няколко щата им беше трудно да обработят огромния брой искове за осигуряване за безработица и проверките за стимули бяха забавени, като някои от тях не достигнаха до получателите до август.

Харчене по правилните начини

Байдън вече обеща мащабен натиск за отваряне на американската икономика и настоява, че трябва да дойдат нови вътрешни разходи, преди да сключи нови международни търговски сделки. Проектът „Изграждане на по-добро“ ще струва 7 трилиона долара през следващото десетилетие, и ще бъде изразходван за огромни инфраструктурни проекти, които да помогнат за справяне с изменението на климата, да стимулират образованието, здравеопазването (Obamacare) и достъпните жилища. Предлага се около 2 трилиона долара да забавят глобалното затопляне, като направят електроцентралите, автомобилите, обществения транспорт и сградите по-икономични и по-малко зависими от изкопаемите горива. Въпреки че планът е приветстван от профсъюзите, републиканците отхвърлят огромните ангажименти за разходи като форма на социализъм, която според тях би убила работни места в енергийния сектор, като натовари данъкоплатците със законопроекта.

Републиканските законодатели също така посочиха, че след повишаването на националния дълг с трилиони долари по-рано тази година за справяне с пандемията, необходимостта от фискална отговорност е спешна.

Отмяна на политиките на Тръмп

Байдън обеща, че САЩ бързо ще се присъединят към Парижкото споразумение за климата, международният пакт, договорен през 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне. Скептикът по този въпрос Тръмп се оттегли от споразумението шест месеца след встъпването си в длъжност.

Не всички политики на Тръмп обаче ще бъдат толкова лесно отменяеми. Агресивните планове на демократа за справяне с изменението на климата ще изискват по-стабилна цена на петрола, което ще помогне на възобновяемите енергийни източници да бъдат рентабилни. Това може да повлияе на начина, по който той се работи по отношение на Иран и Венецуела, срещу чийто износ на петрол Тръмп наложи санкции.

Топлите, но противоречиви отношения на Тръмп със Саудитска Арабия вероятно ще трябва да се поддържат. Администрацията на Байдън почти сигурно ще се стреми да възстанови отношенията на САЩ с основните търговски партньори, включително Китай и Европейския съюз, към които Тръмп се е насочил поради протекционистки политики, включително мита и санкции. Но избраният президент ще трябва да преодолее спешната нужда от засилване на международната търговия с обещание на избирателите, особено в икономически депресираните щати, наречени Ръждивия пояс, да възстанови хегемонията на производството в САЩ.

Отново Конгресът може да постави прът в колелото на неговия план „Произведено в Америка“, който ще предложи данъчни облекчения за американските мултинационални компании, които връщат производството си от чужбина.

Разходи за пандемията

Контролиран от демократите Сенат също ще бъде необходим, за да промени посоката на част от 1,5 трилиона долара за намаляване на данъците, за да помогне за плащането на огромния план на Байдън. Избраният президент планира да повиши данъците за тези, които печелят над 400 000 долара, както и да увеличи корпоративните данъци от 21% на 28%.

Повишаването на данъците също би повлияло на начина, по който богатите семейства прехвърлят активи на наследници, докато капиталовите печалби ще се удвоят почти до почти 40% за тези с над 1 милион долара доход.

Предложенията почти сигурно ще трябва да се притъпят в случай на контролиран от републиканците Сенат или в случай на равенство, при което всяка партия държи 50% от местата. Липсата на подкрепа вероятно би развалила плановете за разходи на Байдън, заплашвайки силата на икономическото възстановяване

предишна статияМика Зайкова: Изплащането накуп на „втората пенсия” ще е проблем за частните фондове
следваща статияБедността в Турция: хората не са станали вегетарианци, просто нямат пари за месо