Начало Свят Байдън представи бюджета за догодина на стойност от $7,3 трлн.

Байдън представи бюджета за догодина на стойност от $7,3 трлн.

49
Джо Байдън
Американският президент Джо Байдън/ Снимка: БТА

Днес президентът на САЩ Джо Байдън разкри проекта си за бюджета на страната за следващата финансова година, започваща на 1 октомври 2024 година.

Според информацията от Ройтерс, бюджетът е на стойност 7,3 трилиона долара.

Байдън планира повишаване на корпоративния данък от 21% на 28% в САЩ.

Също така, предвижда се увеличаване на данъка върху доходите на физическите лица, които печелят над 400 000 долара годишно.

Собствениците на активи на стойност над 100 милиона долара ще трябва да платят минимум 25% данъци от доходите си.

Проектът предвижда даване на пълномощия на управлението във Вашингтон да се преговаря с фармацевтичните компании за намаляване на цените на различни лекарства.

Освен това се планира възстановяване на данъците за семействата с ниски и средни доходи, финансиране на програми за подпомагане на децата и предоставяне на платен „семеен отпуск“ на служителите и работниците.

Предвиждат се 258 милиарда долара за изграждане на социални жилища и значителни средства за борба с престъпността.

Байдън обещава да намали бюджетния дефицит на страната с 3 трилиона долара в рамките на 10 години, но това не би спряло увеличаването на националния дълг на САЩ, който в момента достига 34,5 трилиона долара.

Прогнозите показват, че бюджетният дефицит ще достигне 1,8 трилиона долара през финансовата 2025 година, което представлява 6,1% от БВП на САЩ. След това се очаква да спадне до 4% годишно в следващите 10 години, планира Белият дом.

Анализатори посочват, че проектът за бюджет на 2025 година е преди всичко политическо послание, отправено към избирателите преди президентските избори в САЩ, които ще се проведат през ноември.

Вижте още новини тук

предишна статия"Редит" очаква да набере почти 750 милиона долара при първично публично предлагане на акции
следваща статияПрезидентът е домакин на тържествената вечеря ифтар ОБНОВЕНА Румен Радев: Във време на изпитания днешното събитие е повод да отправим общ призив за мир и подкрепа към бедстващите в регионите на конфликти