Начало Свят Атаката на Иран срещу Израел: Замесените страни извлякоха печалба от нея

Атаката на Иран срещу Израел: Замесените страни извлякоха печалба от нея

39
САЩ Сирия Ирак

Неделята беше свидетел на напрежение, след атаката на Иран срещу Израел, което подчерта потенциалния риск от разрастване на конфликта между Израел и „Хамас“, според Асошиейтед прес.

Иран, Израел, САЩ и „Хамас“ спечелиха нещо от тази ситуация.

Ето какви са някои от последиците:

Израел успешно използва своята противовъздушна отбрана, за да спре повече от 99% от дроновете и ракетите, които бяха насочени към страната в неделя рано сутринта.

Това обаче разкри слабостта на Израел, след като „Хамас“ проникна в страната от Газа на 7 октомври.

Този инцидент наруши репутацията на Израел като военна сила и разкри неговата уязвимост.

Отговорът на Иран може да подпали вярата в еврейската държава

във военните си сили, които са засега неуспешни в Газа повече от половин година, откакто Израел обяви война срещу „Хамас“, според БТА.

Това също така показва силната коалиция от сили, които подкрепиха Израел в отблъскването на иранската атака, като предоставят необходимата подкрепа в момент, когато Израел е изолиран поради начина, по който води войната срещу „Хамас“, включително хуманитарната криза и броя на жертвите в Газа.

Иран се ангажира с отговор след израелската атака на неговия дипломатически комплекс в Дамаск на 1 април, и в неделя демонстрира сериозност, че ще реагира на атаки срещу неговите активи.

Атаката на Иран показа силата му и предизвика страх,

като инициира затварянето на училища и нарушаването на поведението на хората. Въпреки че Израел почти не пострада от атаката, Иран се надява, че ще може да контролира своя отговор. По-късно в неделя Иран заяви, че операцията е приключила.

САЩ играха ключова роля в отблъскването на атаката и показват на света силата и надеждността на американската подкрепа.

Сега, докато Израел обмисля как да реагира, връзката им със САЩ е тествана,

докато администрацията на президента Джо Байдън се стреми да въздейства върху Израел, за да предотврати действия, които биха могли да засилят конфликта.

Групировката „Хамас“, подкрепена от Иран, е доволна от удара срещу Израел.

След атаката на 7 октомври миналата година, „Хамас“ се надяваше, че регионалните си партньори ще го подкрепят и ще увлекат Израел в по-широк конфликт. Иран обаче досега не се е включвал пряко в конфликта.

Атаката на Иран може да бъде първа стъпка към по-задълбочено участие на Иран в войната в Газа.

„Хамас“ може да се надява, че насилието на Западния бряг ще продължи, след като бяха убити израелски граждани и населението в региона страда.

Иран може да се надява, че атаката ще насърчи „Хамас“ да продължи преговорите за прекратяване на огъня и да настоява за по-твърди условия, за да бъде постигната сделка.

предишна статияАтаката на Иран срещу Израел: Замесените страни извлякоха печалба от нея
следваща статияНападателят на Ботев (Пловдив) Георги Николов претърпя операция в Испания