Начало Водещи Астронавтът от НАСА д-р Ричард Линехан се среща с победители на олимпиади

Астронавтът от НАСА д-р Ричард Линехан се среща с победители на олимпиади

1552
Ричард Линехан

Астронавтът от НАСА д-р Ричард (Рик) Линехан е бъде на посещение в България от 9 до 14 май, т.г. Той ще участва в различни инициативи в София и Пловдив и ще разкаже за живота си на астронавт.

Линехан ще говори за това какво означава да преследваш мечтите си, за значението на обучението по математика, технологии, инженерство и науки и за възможностите, които са на разположение на тези, които се трудят упорито и имат желание да изпробват нови неща.

По време на посещението си в България д-р Линехан ще посети Двореца на културата в Пловдив, ще изнесе лекция в рамките на Софийския фестивал на науката в Sofia Tech Park на 12 май, събота, от 17,30 часа и ще се срещне с победители в различни олимпиади и други ученици в „Музейко“ на 13 май, неделя.

Рик Линехан е ветеринарен лекар по образование, чиято съдба е била да лети в Космоса. Д-р Линехан е селектиран от НАСА през 1992 г. и взема участие в четири космически мисии. През 1996 г, 1998 г. и 2002 г. лети на борда на космическата совалка „Колумбия“, а през 2008 г. – на космическата совалка „Индевър“. През 2002 г. д-р Линехан е излизал в открития Космос три пъти в продължение на общо 21 часа и 9 минути. По време на мисията през 2008 г., вече като опитен „космически пътешественик“, той е излизал извън совалката още три пъти за общо 22 часа и 2 минути.

Понастоящем д-р Линехан разпределя времето си между Програмата за изследване на човешките ресурси на НАСА и Космическия център “Джонсън”.

предишна статияОт днес започваме да работим за себе си
следваща статияПродадоха Lamborghini на папа Франциск за 715 хиляди евро