Начало Водещи Асен Василев от Белгия: Влизаме в еврозоната догодина

Асен Василев от Белгия: Влизаме в еврозоната догодина

94
Асен Василев
Асен Василев
Снимка: Архив

Според изчисленията на ЕЦБ и ЕК, България вероятно ще постигне целта за инфлацията за тази година, което дава възможност за включване на страната в еврозоната следващата година. За това се нуждаем от стабилна политическа среда и устойчиво правителство, заяви министърът на финансите Асен Василев. Той участва в Гент на среща с колегите си, свикана от белгийското председателство на Съвета на Европа.

Не съществуват законови пречки пред присъединяването към еврото в България. Необходим е само законът за приемането му, който в момента е обект на консултации в ЕК и ЕЦБ, но това е чисто технически процес, посочи министърът. Той сподели, че провел срещи с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард и на председателя на еврогрупата Паскал Донахю, както и със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с еврокомисаря Паоло Джентилони.

Василев коментира вътрешнополитически въпроси пред журналисти, изразявайки очаквание за промени в българското правителство.

Не вярвам, че меморандумът е основна запънка, той ясно поставя въпроса за функционирането на регулаторите и предлага процедура за избирането на тези регулатори, за да бъде ясно кой носи политическата отговорност за номинациите. Сме отворени за обсъждане на начините за усъвършенстване на работата на регулаторите, ако има други предложения, нека ги чуем, предложи Василев.

Вижте повече вътрешнополитически новини тук

предишна статияИ такова чудо има – облепиха цяла кола в Пловдив с фолио и цветни листчета
следваща статияПуснаха от ареста актьора Христо Шопов, обвинен за закана с убийство на чужденка