Начало Водещи Асен Василев опроверга Пеканов. Кой лъже?

Асен Василев опроверга Пеканов. Кой лъже?

54
Асен Василев и Атанас Пеканов

Съпредседателят на „Продължаваме промяната” Асен Василев опроверга твърдение на бившия вицепремиер Атанас Пеканов, че в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) няма проект за градска железница в Пловдив, посочват от пресцентъра на партията.

„Миналата неделя Асен Василев е застанал пред гражданите на Пловдив на Римския стадион и им казал, че той е вкарал проект за метро в Пловдив (градска железница) до летището в Плана за възстановяване (съответно трябва да се изпълни до лятото на 2026). Разговорът е качен и в страницата на партията“, пише в пост във фейсбук страницата си бившият вицепремиер Атанас Пеканов.

В публикацията си той обяснява, че такъв проект в българския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не съществува.

„Чувал съм за такива идеи от други хора, може и да са добри, но винаги са били само теоретични. Няма такъв проект, няма такова финансиране“, пише Атанас Пеканов.

Асен Василев заяви в отговор на публикацията на Атанас Пеканов, че проектът за градска железница в Пловдив, която ще се финансира по ПВУ, влиза в Проектен фиш 19 (компонент 8, инвестиция 1).

„Учуден съм, че Атанас Пеканов, който два пъти е бил министър, отговарящ за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), не си е направил труда да го прочете. Иначе щеше да види, че проект за градска железница в Пловдив, която ще се финансира по ПВУ, има ето тук: ПВУ (финална версия от април 2022 г.): Проектен фиш 19 (компонент 8, инвестиция 1):

 

„Описание на Проект 1 – Въвеждане на редовно тактово влаково обслужване (тип S-bahn) в крайградските райони на София, Пловдив и други градове чрез закупуване на едноетажни и двуетажни оперативно съвместими електрически мотрисни влакове с максимална скорост 160 км/ч, оборудвани с ERTMS с оглед подобряване на обслужването с железопътен транспорт на най-големите градове на България – сред които София и Пловдив, се предвижда организирането на движение на регулярни крайградски влакове (тип S-bahn) в крайградските им райони“, пише в този Проектен фиш 19, според Асен Василев.

Този случай подозрително много наподобавя обвиненията на служебната министърка на финансите и вицепремиерка Людмила Петкова, която още в първия ден на стъпването си в длъжност се заяде с предшественика си Асен Василев и едва ли не го обвини, че липсват пари във фискалния резерв, който бил около 6 млрд. лв, а не 10 милиарда, каквато беше прогнозата на редовното правителство. По-късно се оказа, че в това няма нищо вярно, и към момента той дори е надвишил прогнозите и е над 11 млрд.

Възможно е Пеканов, също както Петкова, да подпомага кампанията за очерняне на ПП–ДБ, подета от всички напоследък. Изглежда силно зачестиха клеветническите нападки, базиращи се на полуистини или направо неистини, чиято единствена цел е да се изпълни нечия поръчка за политическа атака. И това се случва точно преди предстоящите избори. Няма как да не се запитаме кой стои зад тези нападки и за кого е в полза очернянето на ПП–ДБ и конкретно Асен Василев. Същият Асен Василев, който за разлика от черните сценарии за фалит и бедност, които всички преди него прогнозираха, успя да изготви бюджет с 3 процентов дефицит, в който имаше пари и за образование, и за пенсии, и за увеличаване на работната заплата, и за лекарства и за армията, и най-важно –  беше изготвен така, че да покрива необходимите критерии за влизане на България в еврозоната – нещо, което никак не се нрави на проруските сили у нас.

Още актуални коментари – четете тук

предишна статияТърговията и икономическите връзки са двигател на благоденствието, но те не се случват във вакуум, каза министърът на икономиката на Косово на форум в София
следваща статияАРМЕНПРЕС: Определянето на границите между Армения и Азербайджан ще се основава на споразуменията от Алма Ата