Начало България Асен Василев: Дано не ни сервират пак, че „държавата фалира“

Асен Василев: Дано не ни сервират пак, че „държавата фалира“

54
Асен Василев
Снимка: БТА

Бившият финансов министър Асен Василев отговори на информацията за фискалния резерв, като посочи, че състоянието му е около 9.9 милиарда лева към края на март. Той посочи, че предстоят мащабни плащания в началото на април и очаквани данъчни приходи през месеца. Според него, резервът е достатъчен за нормалното функциониране на държавата.

Людмила Петкова, служебна министърка на финансите и вицепремиерка, обяви, че състоянието на фискалния резерв към 8 април е 6,689 милиарда лева, което се различава значително от заявената сума от Василев. Въпреки това, тя посочи, че плащанията за дългове и пенсии през април са в процес на изпълнение, както и очакваните данъчни приходи.

Асен Василев изрази съмнение в знанието на Петкова относно състоянието на резерва, като подчерта необходимостта от точна информация. Той сподели графика, илюстрираща мястото на България във финансовата среда, като напомни за историческите предизвикателства във времето на предишното правителство на Румен Радев и финансовата министърка Росица Велкова.

Според Петкова, извършените плащания за дългове и очакваните постъпления от плана за възстановяване и устойчивост са важни фактори за състоянието на фискалния резерв. Тя обеща по-подробен анализ в близко бъдеще, за да уточни информацията за финансовото състояние на страната.

Графика ПП

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПроект на БТА "Европа на Балканите: Общо бъдеще" Трансгранична конференция по проект на БТА "Европа на Балканите: Общо бъдеще" ще се проведе днес в Босилеград (Сърбия)
следваща статияМикел Артета след равенството с Байерн: "В Шампионската лига, ако правиш грешки, те наказват"