Начало България Асен Василев: Въпросът е по кой модел да се развива България...

Асен Василев: Въпросът е по кой модел да се развива България – по латиноамериканския или по европейския

29
Асен Василев
На снимката: Асен Василев.

Две групи в обществото – ГЕРБ и нашите избиратели са под половината от гласуващите граждани. Останалите трябва да се запитат по кой модел желаят да се развива България: латиноамериканският, където няколко богати са на върха, а останалите се борят с ниски доходи или европейският, където доходите нарастват, неравенствата намаляват, без да се стъпват на пътя на предприемчивите хора. Ако предпочитате Латинска Америка, позволете на ГЕРБ да спечели изборите”, каза финансовият министър Асен Василев по време на Отчетно-изборното събрание на „Продължаваме промяната“, което се провежда днес и утре.

През последните две години се борим за минималните заплати на медицинските сестри и лекари в болниците, но срещаме съпротива от страна на ръководителите, сподели Василев, като посочи случаи на болнични директори, получаващи заплати от 50-60 000 лева на месец.

„Направеното е малка стъпка към европейското здравеопазване, но голямото предизвикателство е свързано с отношението към пациентите, изгледа на болниците и работната обстановка“, допълни той.

Министърът призова опонентите на ПП-ДБ в политиката да седнат заедно, за да постигнат европейско здравеопазване.

Съобщи също, че първата магистрала в Северозападна България е факт, както и че започва строителството на последния участък на магистрала „Струма“, който минава през Кресна.

„Имаме пет магистрали в процес на изграждане, нещо безпрецедентно за страната“, посочи той.

Бюджетът на българската армия превишава 4 милиарда лева, което са най-големите инвестиции от края на комунизма, разкри финансовият министър в оставка.

Василев обясни и за инвестициите в енергетиката, газовата инфраструктура и проекта за изграждане на вятърна електроцентрала край Дунава.

„Всичко това постигнахме при дефицит под три процента“, сподели той.

Той отбеляза важността на изборите през юни за всички граждани на България.

„За да напреднем и да се доближим до средния европеец в покупателна способност, трябва да видим коренни промени в обществото – трябва да имаме честни избори, не предварително аранжирани“, поясни Василев.

„Когато има конкурс, нека той да бъде честен и да се узнае истинския победител“, добави той.

Следващите 10% ръст в икономиката ще дойдат от способността да организираме държавата така, че да има честни конкурси, без предварително договорени печалби, каза Василев.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияДомакински победи за Берое и Монтана 2003 в първенството на България по баскетбол за жени
следваща статияАТА: Сопраното Мария Сардарян е победителката в Международния фестивал "Мари Края" в Тирана