Начало Водещи Археолози откриха предмети за жертвоприношения в Перу

Археолози откриха предмети за жертвоприношения в Перу

1278
Перу

Археолози от Университета в Пенсилвания (САЩ) и Свободния университет в Брюксел са открили каменна кутия на възраст 500 години близо до североизточния бряг на езерото Титикака, разположено на границата между Перу и Боливия, съобщава РИА Новости.

В кутията има лама, издълбана от черупка и малък цилиндричен предмет, покрит със златно фолио. Най-вероятно те са били предназначени за ритуално жертвоприношение.

През XV – XVI в. Империята им се простирала през целите Анди, а едно от централните места било точно езерото Титикака. Този регион бил важен за инките не само заради богатите си природни ресурси и стратегическото си местоположение, но има и свещено значение. Те вярват, че са създадени точно тук.

Откритата кутия доказва тази теория. От двете и страни са издълбани малки дупки и прорези, които вероятно са държали въжета, така че предметът да може да се спусне във водата от лодка или сал.

Според археолозите тази находка е важна за науката. С нейна помощ ще се опитат да установят връзката между империята на инките и местните общности, живеещи около езерото Титикака, преди европейците да нахлуят по тези места.

Подводният свят обаче все още е неизследван, така че учените очакват много изненади, споделя д-р Кристоф Делер от Свободния университет в Брюксел

предишна статияТайната на червеното червило
следваща статияКак кралските особи носят маски? Кейт Мидълтън с „аксесоар“ на испанска дизайнерка