Начало Водещи Арт атака! Климатичен активист залепи главата си върху известната картина на Вермеер...

Арт атака! Климатичен активист залепи главата си върху известната картина на Вермеер (ВИДЕО)

1410
Климатичен активист залепи главата си върху известната картина на Вермеер

Климатичен активист от движението „Спрете петрола“ залепи собствената си глава върху световноизвестната картина на Йоханес Вермеер „Момичето с перлената обица“, намираща се в музей в Хага. Втори активист от същото движение се залепи за стената до картината, докато изливаше върху партньора си с доматен сок.

Във видеозапис на инцидента се чува зрители да викат „засрамете се“ и „това е неприлично“ към протестиращите, които имаха за цел да повишат осведомеността за опустошителното въздействие на изменението на климата върху света.

„Как се чувствате, когато гледате нещо красиво и безценно да се унищожава пред очите ви?“ им отвръща един от протестиращите.


Историческото платно на Йоханес Вермеер е нарисувано около 1665 г.  е защитено от стъклен параван и не е пострадало при инцидента.

Музеят оповести, че „за щастие, шедьовърът, зад стъклото, не е повреден“, и добави, че от управата „разбират климатичните активисти“. Те се застъпват за опазването на природата, но са за запазване на нашето културно наследство.

Двамата активисти, плюс трети, заснел инцидента, бяха арестувани за „публично повреждане на собственост“.

Инцидентът е последният от поредица атаки срещу известни произведения на изкуството от климатични активисти. Членове на „Спрете петрола“ (Just Stop Oil) хвърлиха доматена супа върху картината „Слънчогледи“ на Винсент Ван Гог в Лондон по-рано този месец, а германски протестиращи изцапаха картина на Моне с картофено пюре в Потсдам в понеделник.

предишна статияСлънчево остава времето и днес
следваща статияОчаква ни слънчева и топла събота