Начало Свят Армения все повече напуска руската геополитическа орбита. Ще се примири ли Москва?

Армения все повече напуска руската геополитическа орбита. Ще се примири ли Москва?

49
Арменският министър-председател Никол Пашинян (вдясно) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбер
Арменският министър-председател Никол Пашинян (вдясно) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбер / Снимка: БТА

Армения изявява желание да се откъсне от руската влияние и да се приближи към Запада.

В последно време в отношенията между Армения и Русия се забелязва съществена динамика, която подчертава стремежа на политическото ръководство в Ереван към преход от близки връзки с Москва към по-тясно сближаване с западните държави.

Тази тенденция стана ясно видима след две ключови събития – първо, арменският министър на външните работи заяви, че страната ще разгледа възможността за кандидатстване за членство в Европейския съюз, след което генералният секретар на НАТО посети Ереван.

Всякакви развития говорят за сериозна промяна в политиката на Армения спрямо Русия, отбелязва изданието „Политико“.

ИНТЕГРАЦИЯ С ЕС

На 9 март арменският министър на външните работи Арарат Мирзоян обяви, че страната ще разгледа възможността да се присъедини към Европейския съюз. Това стана, докато Армения се опитва да укрепи отношенията си с Запада, във време на напрежение с Русия, посочва Ройтерс.

„В момента има много възможности на масата. Не е тайна, че те включват и членство в ЕС“, сподели Мирзоян в интервю за турския телевизионен канал „ТРТ Уърлд“ по време на дипломатически форум в Анталия.

Изказването на министъра не беше изолиран случай, а веднага след това премиерът на Армения Никол Пашинян явно призова за обществено обсъждане на въпроса.

Възможността за присъединяване към ЕС трябва да бъде дебатирана широко в обществото, каза министър-председателят, цитиран от Франс прес. „Това е възможност за нас да обсъдим бъдещето на Армения.“

Пашинян посочи, че правителството му е решено да продължи да работи за задълбочаване на отношенията с ЕС.

Заявлението на Армения за приближение беше одобрено от Европейския парламент, подкрепяйки „засилването на връзките между ЕС и Армения“.

След като дойде на власт след революция през 2018 г., правителството на Пашинян започна да се стреми към по-тясно сближаване с Европа и САЩ, което в последните години не е разчувствало Русия, посочва Ройтерс.

Армения няколко пъти е подчертавала, че съюзническите отношения с Москва не са свързани с конфликта в Украйна, а Пашинян директно обвини Русия, че се опитва да подкопае правителството му.

Обаче военният конфликт за Нагорни Карабах доведе до напрежение в руско-арменските отношения, като Ереван обвини руските миротворци, разположени в региона след предишния конфликт през 2020 г., че не предприеха мерки, за да предотвратят успеха на азербайджанската атака през септември миналата година.

Русия, която има военна база в Армения, отхвърли обвиненията, като посочи, че не можеше да се намеси, тъй като нямаше мандат за това.

ДИАЛОГ С НАТО

Миналата седмица желанието на Армения за по-тясно сближаване с Запада беше подчертано от посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Ереван.

„Искаме да засилим политическия си диалог и сътрудничеството си с алианса и отделни нейни членове“, заяви Пашинян след срещата с него.

Премиерът на Армения изрази очакването си за подкрепата на НАТО за нормализиране на отношенията с Азербайджан.

„Очакваме активната подкрепа на международната общност, включително на НАТО, за мирния процес между Армения и Азербайджан“, заяви Пашинян.

Столтенберг, който посети Ереван след тр…

предишна статияИзбори ’24: Борисов и Пеевски си постилат за управление за следващата декада
следваща статияЕдин от израелските заложници на „Хамас“ е убит