Начало Водещи Антонио Бандерас ще изиграе Пикасо

Антонио Бандерас ще изиграе Пикасо

1256
Антонио Бандерас

Испанският актьор Антонио Бандерасой ще играе Пабло Пикасо в 10-серийния телевизионен филм за бурния живот на художника ,направляван от холивудския режисьор Рон Хауърд, както и във филм за 33-те дни, в които художнкът рисува антивоенния си шедьовър „Герника“, на Карлос Саура.

Изглежда е предопределено, че един ден Антонио Бандерас, който е ходил на училище всяка сутрин покрай родния дом на Пикасо, ще трябва да изиграе великия художник. В продължение на години вторият най-известен син на Малага е отхвърлял оферти да играе великия художник, знаейки, че „ще бъде гледан под лупа“. Но накрая Бандерас каза „да“ и то два пъти.

„Филмите са много добри за събитията“, каза Бандерас, „но за живота на някой, 10 часа телевизия е много голямо предизвикателство.“ Въпреки това, с някой като Пикасо „няма значение колко добре го правите, винаги ще се изправите пред критики“, споделя 57-годишният актьор пред АФП в интервю за новата серия на „Genius Picasso“. „Така е било и за Пикасо. Той е знаел, когато е нарисувал „Госпожиците от Авиньон“, че хората ще се опитат да го убият заради това, защото в момента не се е смятало за подходящо да рисуваш така.

Пикасо хвърля сянка върху детството на Бадерас в Малага, андалуското пристанище, където се раждат и двамата, само през четири улици.“Спомням си, че майка ми държеше ръката докато ме водеше в училище сутринта покрай къщата на „Плаза де ла Мерсед „- разказва актьорът, който без косата си физически почти не се различава от художника.

Друга мисъл също утешава Бандерас. Той се запознава с дъщерята на Пикасо, когато пристига в Лос Анджелис и говори много малко английски. „Започнах да говоря испански с нея“ и след известно време тя затвори очи и си помислих: Боже мой, отегчавам тази жена. Така че я попитах дали е уморена и тя каза:“Не, изобщо, когато затворя очи, виждам баща си, защото говорите със същия акцент като него. Така говори баща ми, той говори като теб.““

„Не мога да се сравнявам с най-важния художник на ХХ век, би било глупаво и смешно“, казва Бандерас, който играе художника в по-късните му години, прекарвайки пет часа на ден в грим, преди да стъпи на снимачната площадка.

Вместо типичен биографичен филм, поредицата на National Geographic – снимана отчасти в Будапеща – е „нещо като кубистска картина за него“, казва той. „Започваме с бомбардировките в Герника“, градът на баските, който е разрушен от Хитлер и Мусолини по време на испанската гражданска война през 1937 г. „Разказът не е линеен, което е много добре, мисля“, казва Бандерас, който става известен във филмите на Педро Алмодовар като „Жени на ръба на нервна криза“, преди да отиде в Холивуд. Той споделя, че най-голямата му борба не е гримът, а се опитът да „разбере Пикасо“, избора, който е направил политически и художествено, и отношенията с жените в живота му.

Освен че изучава биографиите на художника, актьорът разговаря с внука му Оливие Видмайер, чиято книга „Пикасо: интимен портрет“ е публикувана през март.

Страстта на Бандерас към художника го крепи в продължение на повече от шест години в дълго отлагания филм на Саура – „Герника 33 дни“, който разказва за създаването на голямата картина на Пикасо на фона на бурните му отношения с Дора Маар.“Това е напълно различно от другия филм, всичко тук, е посветено на“ Герника“, голямото му отражение върху насилието и гражданската война. Карлос Саура иска да се измъкне от реализма и да направи нещо, което буквално е картина.“

предишна статияАПИ: Пътните настилки са заледени, но са обработени
следваща статияДженифър Анистън се развежда