Начало Водещи „Ангелите на Ада“ вече са извън закона в Холандия

„Ангелите на Ада“ вече са извън закона в Холандия

4057
Ангелите на ада, рокери

Холандските съдии в сряда забраниха рокерския Hells Angels (Ангелите на Ада) и разпоредиха всичките му клонове в Холандия да се разпуснат. Това става в контекста на действията на правителството срещу така наречените рокерски банди извън закона.

Забраната в цялата страна е първата за клуба, в рамките на който има около 470 клонове в повече от 50 страни по света, съобщиха холандските медии.

„Ангелите на Ада са опасност за обществения ред“, постанови съдът в централния холандски град Утрехт.

„Ангелите на Ада се възприема като клуб на хора извън закона“, каза съдът, като се позова на лозунг, използван от рокерски банди, отхвърлящ авторитета на националните закони или обществени норми.

„Това е клуб, където има култура на беззаконие и властите се държат извън вратите им“, добави съдът в изявление.

Това се отнася до редица лепенки или така наречените „цветове“ на елечетата на „Ангели на Ада“, казвайки, че „те се раздават на членове, които извършат (сериозно) насилие“.

Hells Angels е най-големия и мощен мотоциклетен клуб. Те вярват, че други клубове трябва да са послушни пред тях, което води до продължителни конфликти.

Холандските прокурори, които повече от десетилетие се опитват да забранят клуба, се позоваха на инцидент в южния град Керкраде, където през 2015 г. беше подпалено кафене, посещавано от съперничещата рокеркска банда Bandidos (Бандитите).

В друг инцидент през следващата година, рокери от „Ангелите на Ада“ участвали в масово сбиване в ресторанта на хотел в Ротердам, както се твърди, с членове на друг съпернически клуб. Имало е и стрелба.

Забраната в Холандия идва в момент, когато в Португалия миналата седмица бяха арестувани 17 „дяволски изчадия“ на мотоциклети, които „застрашават националната сигурност“.

„Ангелите на Ада“ е основана през 40-те години на миналия век в Калифорния.

Съдът в Утрлехт през 2017 г. забрани и съперниците на „Ангелите“ – „Бандидите“.

Миналата година съдиите забраниха и местния холандски клуб Satudarah, тъй като и неговите членове от години били замесени в престъпни дейности.

предишна статияПомни ли България истинските си приятели?
следваща статияБроени дни до концерта на Стинг в София