Помните ли, кога си купихте скъпа вечерна рокля за едно събитие, само за да я носиш веднъж или два пъти? Или си взехте модерна тениска, само за да я оставите да събира прах в гардероба?

Тези дни са свършили за все повече и повече американски жени, които възприемат услугите за отдаване на дрехи под наем като начин да освежат гардеробите си – но растежът на този сектор може да застраши традиционната модна индустрия.

„Отдаване под наем е текущата дума в търговията на дребно“, казва Кайла Марси, пазарен анализатор във фирмата Edited.

Само преди десет години наемането на облекло беше само за специални поводи. Оттогава бизнесът се трансформира и в световен мащаб регистрира приходи от 1 млрд. долара, сочи проучване, публикувано през април от бизнес консултантската компания Grand View Research.

За изпълнителния директор в сферата на козметиката Жаклин Джаксън имало момент, когато осъзнава, че месечен неограничен абонамент за Rent The Runway, лидерът в американския сектор, ще струва по-малко, отколкото да наеме една рокля, която искала да носи на сватба.

„Беше хубаво да имам възможността да имам такъв неограничен гардероб и да нося неща, които не бих могла задължително да притежавам, защото много от елементите са доста скъпи“, казва Джаксън, майка на две малки деца.

„ Нямам време да пазарувам.“

Подобно на много от конкурентите си, Rent The Runway (RTR) – която има повече от 11 000 месечни абонати – предлага готови за носене дрехи от луксозни марки като Виктория Бекъм, Проенца Шулер и Филип Лим. Всяка стока ще струва няколко стотин долара при покупка. За 89 долара на месец абонатът може да получи по 4 броя наведнъж от компанията, която сега се оценява на 1 млрд. долара. RTR предлага и неограничен абонамент за 159 долара на месец.

Базираната в Сиатъл стартираща компания Armoire, която вече има няколко хиляди абонати, предлага план за 149 долара на месец.

След като клиент на Rent The Runway е носил артикул и иска да го замени с нещо друго, може да го изпрати обратно чрез UPS или чрез интернет магазин. Фирмата работи с почистване.

Клиентите също така имат вариант да купят дрехата на намалена цена.

Но „снабдяването под наем“ не е само в облеклото. Шведският мебелен гигант ИКЕА задвижва даването на мебели под наем, каквато услуга вече се предлага в Щатите от стартъп компанията Fernish.

предишна статияАПИ: Ремонт на АМ „Хемус” може да затрудни движението
следваща статияДиагноза по бръчките – какво казват те за здравето?