Адвокат Александър Кашъмов е експерт в областта на защита на личните данни, свободата на изразяване, правата на човека, противодействие на корупцията и др.
През последните 20 години работи като експерт към Програма Достъп до информация (ПДИ). Член е на Надзорния съвет (Advisory Council) на световния рейтинг на законите за достъп до информация.

 

Г-н Кашъмов, вчера евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки се обяви за връщане на смъртното наказание у нас за тежки криминални случаи като този в с. Сотиря. Това обаче противоречи драстично на европейските законови норми и на поетите от България ангажименти. Има ли изобщо изгледи да се случи и нормално ли е евродепутат от управляваща коалиция да развива антиевропейски тези?

Чисто юридически това е невъзможно да се случи. Не само защото България е подписала Протокола за смъртното наказание към Европейската конвенция за правата на човека, а защото отменянето му е задължително за ЕС. Мисля, че е стандарт на блока и на Съвета на Европа. Чисто и просто не е възможно в ЕС да има държава с подобна правна система, така че това прави абсолютно ненужно всяко друго коментиране. Струва ми се, че то показва единствено неграмотността на г-н Джамбазки и желанието за популизъм.

Според вас някой от управляващите ще се разграничи ли от него?

Не мога да кажа, това вече е политически въпрос. Смятам, че поне тези, които са на водещи позиции – парламент, президент и други политици на водещи позиции в държавата, би трябвало най-малкото да хвърлят светлина върху това.

Също така един евродепутат абсолютно очевидно няма никакви правомощия да променя правовия ред в държавата, а и не е избран за това.

Възможно ли е изявяването на такива позиции да навреди на имиджа на България сред нашите партньори?

Трудно е да преценим, особено в днешно време, когато виждаме някои странности от страна на редица държави, но е ясно, че не е белег на голяма цивилизованост. Със сигурност може да кажем, че няма да го подобри.

Не намирате ли че напоследък отношението на българските управници към правото, правната система и правата на човека започват да се доближават до тези на диктатурите в Анкара и Москва?

Не мога директно да направя сравнение с тези две диктатури, но със сигурност може да се каже, че българското правителство и българските политици през последните няколко години работят усърдно и системно за сваляне на стандарта за защита на правата. Могат да се цитират конкретни примери за това: премахването на втората инстанция по много дела, в които се съди държавата и институциите, по административни дела; това, което и в момента е предмет в КС – въпросът за свободата на словото и нейното ограничаване чрез промените в Закона за защита на личните данни; това, което сега ние коментирахме от програма „Достъп до информация“ – опитът нещата да се върнат нещата към „вечната тайна“ и по този начин да се ограничи правото на достъп до обществена информация. Без да коментираме и това, че се подкопават перманентно устоите на съдебната система, ние виждаме една система от стъпки, които са насочени към подкопаване на защитата на човешките права, на основните права на гражданите и на правовата държава. Това, че формално институциите не казват „ние го правим“ е въпрос по-скоро някакво поддържане на добрия тон, но под него, за съжаление, тече такова подкопаване.

Г-н Джамбазки и ВМРО се обявяват и за отпадане на съкратеното съдебно производство. това адекватно ли е, според Вас?

Не съм запознат какво точно предлага г-н Джамбазки, но по принцип такива дебати има не само в България. Аз лично смятам, че когато става дума за промяна на системата на наказателното правосъдие, е добре да се коментира със специалисти, които познават тази система, а не с хора, които се занимават единствено с политика и не са се докосвали до нея.

предишна статияПетел уби жена, докато събирала яйца в курника
следваща статияГригор Димитров отново напомни на света за България