Начало Водещи Албанец застава начело на кабинета в Северна Македония

Албанец застава начело на кабинета в Северна Македония

89
Албанец застава начело на кабинета в Северна Македония

Днес парламентът на Република Северна Македония се събира на извънредно заседание, за да гласува техническото правителство, което трябва да организира изборите в страната. Това предстои да бъде третото техническо правителство в историята на страната, като предишните две надминаха законовия срок от 100 дни за управление.

Съставът на техническото правителство е резултат от договора от Пържино, който сложи край на политическата криза в Северна Македония през 2015 г. Номинациите за правителството включват представители и на опозицията, като номинираният за технически премиер е досегашният председател на парламента Талат Джафери.

В кабинета на Джафери има две нови имена на министри, няколко допълнителни заместник министри и ротация на поста първи вицепремиер. Целта на тази промяна е запазване на баланса на позициите на албанските представители в правителството, след като за първи път премиер на страната става албанец.

До полунощ днес е последният възможен срок за гласуване на правителството, като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ остава на позицията си, че ще присъства в пленарната зала, но няма да го подкрепи, заради премиера – Талат Джафери. Гласовете на управляващото мнозинство, обаче са достатъчни правителството да бъде гласувано.

Първият тур на президентските избори в страната ще се произведе на 24 април, а вторият тур, както и редовните парламентарни избори, ще се произведат на 8 май.

Още международни новини – четете тук