Начало Водещи АКФ: Служебният енергиен министър е последният, редактирал изчезналата пътна карта за „Турски...

АКФ: Служебният енергиен министър е последният, редактирал изчезналата пътна карта за „Турски поток“

44
Турски поток
Снимка: АКФ

Предложеният днес за служебен енергиен министър Владимир Малинов е последният човек, за който се предполага, че е редактирал изчезналата от Министерство на енергетиката пътна карта за строителството на газопровода „Турски поток“.

Това съобщава Антикорупционният фонд в своя публикация във Фейсбук.

Споразумението за финансираният от българските данъкоплатци газопровод, чрез който Русия съумя за заобиколи Украйна при преноса на руски газ към Европа, бе официално подписано в Санкт Петербург през юни 2017 г. от тогавашния министър на енергетиката Теменужка Петкова и Алексей Милер, председател на Управителния съвет и заместник-председател на Съвета на директорите на „Газпром“, припомнят от Фонда.

Изчезналият рускоезичен документ се появи наскоро в публичното пространство, благодарение на усилията на организацията „BG Elves” (вижте повече в първия коментар).

Според АКФ, видно от мета данните на документа, Малинов нанася редакциите в 09:23 ч. на 29-ти май 2017г., след което изпраща документа на Евгений Зобнин, сътрудник на заместник-председателя на руския парламент Александър Бабаков (известен като човека на Владимир Путин в България).

Към онзи момент Малинов е директор на дирекция „Правна“ на националния газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД, а на 1 март 2018 г. става и негов изпълнителен директор и член на УС, която длъжност заема и към настоящия момент.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияУкрайна не иска старите ни хеликоптери Ми-24
следваща статияОБНОВЕНА Оцелелият при нападение с нож губернатор на руската Мурманска област остава в тежко състояние след операция