акулите навигация
снимка: Pixabay

Акулите използват магнитното поле на Земята като средство за навигация на големи разстояния в океаните, откриха учени.

Изследователите казват, че техните лабораторни експерименти с малки видове акули потвърждават дългогодишните подозрения, че акулите използват магнитното поле като навигационно средство или като вид естествен GPS. Подобно поведение се наблюдава и при други морски животни, като морски костенурки.

Изследването, публикувано този месец в списание „Current Biology“, отговаря също на въпроса защо акулите са в състояние да изминат големи разстояния и да намерят своя път обратно, за да се хранят, размножават и раждат, каза един от авторите, Брайън Келер.

„Знаем, че акулите реагират на магнитното поле. Не знаехме обаче, че те са в състояние да го използват като навигационно средство. Има акули, които могат да изминат 20 000 километра и да се върнат на същото място“, каза ученият.

Как го правят?

Въпросът от години заинтригува изследователите, съобщава Бета. Търсейки отговори, учени от Университета във Флорида решили да изследват вида Sphyrnidae – вид, който живее на два американски бряга и се завръща в едно и също устие всяка година.

Изследователите са изложили 20 от тези акули на магнитни условия, които симулират локации на стотици мили от мястото, където са били уловени близо до Флорида. Учените установили, че акулите са започнали да плуват на север, когато въз основа на магнитни сигнали са стигнали до извода, че са на юг от мястото, където трябва да бъдат.

Изследователят Робърт Хътър, който не участва в проучването, заяви, че откритието е „убедително“ и добави, че е необходимо допълнително проучване, за да се определи как акулите използват магнитни полета, за да определят местоположението си и дали по-големите акули на дълги разстояния използват подобна система, за да открият правилния начин.

Учените казват, че зависимостта от магнитното поле на Земята, открита при акулите чукове, вероятно ще бъде открита и при други видове акули, като голямата бяла акула, която пътува през океана. Келер казва, че е малко вероятно акулите-чукове да са развили чувствителност към магнитно поле, а други акули на дълги разстояния да не са.

Келер добави, че изследването може да помогне на усилията за опазване на намаляващите видове акули. Тазгодишно проучване установи, че броят на акулите в океаните е намалял с повече от 70% от 1970 до 2018 г

предишна статияНаоми Кембъл стана майка на прекрасна дъщеричка
следваща статияСлучвало ли се е да си кажете: Нямам желание за работа? Ето и причините затова