Начало Новини Аджерпрес: Архиепископът на Томис: Възкресение Господне е празникът на празниците, най-голямата радост

Аджерпрес: Архиепископът на Томис: Възкресение Господне е празникът на празниците, най-голямата радост

34
Аджерпрес: Архиепископът на Томис: Възкресение Господне е празникът на празниците, най-голямата радост

Възкресение Господне е празникът на празниците, най-голямата радост, каза архиепископът на Томис Теодосий от румънския окръг Констанца, като добави, че както и в предишните години, този Великденски празник ще дойде със Светлина от морето, в района на пристанището на Томис, светлина, която ще бъде раздадена на вярващите в парка на катедралата, съобщава за БТА агенция Аджерпрес.

Архиепископът добави, че независимо от времето, на пристанището Томис има „приятелски вълни“.

„На Възкресение Господне Светлината побеждава мрака, а Животът побеждава смъртта. Затова всяка година този празник се обновява и преживяванията са специфични за всяка година, всяко поколение се радва на този празник. (…) Празникът се подготвя както всяка година за период от седем седмици, шест седмици пост и Страстната седмица. Страстната седмица е седмица, изпълнена с жертви, наистина тя предшества най-големия празник“, каза Теодосий.

Архиепископ Теодосий каза, че празникът на Великден трябва да донесе истина, светлина, радост и любов в душите ни.

В същото време той пожела на вярващите да имат празник без следа от тъга.

Архиепископ Теодосий пожела на вярващите да се наслаждават на „Празниците със светлина, с радост, с любов и с изпълнението на всеки, защото празникът означава общение с Бога. Когато имаме Бога, всичко е пълно и нищо не ни липсва. Христос възкръсна! Благословена великденска трапеза и нека всички да почувствате, че животът е възтържествувал и че злото е победено! Амин!“, каза архиепископът на Томис.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)